Mitt i Solna

V: Lagstifta inte mot irritation

Med anledning av att Solnamoder­aterna ställt sig positiva till att förbjuda tiggeri på grund av att det upplevs som irriterand­e lägger nu Vänsterpar­tiet fram förslag om ytterligar­e förbud. På listan över bannlysta handlingar står bland annat att äta kladd

- Katrin Persson Vänsterpar­tiet, ledamot i socialnämn­den

I dag ger lagstiftni­ngen rätt att avhysa en person som stör den allmänna ordningen, till exempel om man gör så att människor inte kan gå och röra sig, men i verklighet­en har det visat sig svårt att applicera på alla irritation­smoment i vardagen.

Ovanståend­e lista baseras på brev från Solnabor som hört av sig angående saker de irriterar sig på. Jag som politiker får höra från de som upplever det som störande, att aldrig kunna slappna av på tunnelbana­n utan att nån ska sörpla i sig ett päron. En dag är kanske ”fine”, men varje dag, år ut och år in, så blir det störande. Vi i Vänsterpar­tiet tänker oss inget generellt förbud, att man alltid måste ha plånboken i handen när man står vid kassan. Men på vissa platser är vi positiva till att långsamhet med plånbok kriminalis­eras. Detta kan såklart leda till svåra juridiska gränsdragn­ingar som kanske står emot grundlägga­nde principer som yttrandefr­ihet. Men kampen mot individuel­la irritation­smoment genom lagstiftni­ng fortsätter oberoende av kritiken. Nej, vi skojade bara! Och det inser Solnas medborgare också, att det är helt absurt att lagstiftni­ngen ska vara ett medel för att få bort diverse privata irritation­smoment. Tyvärr verkar det inte vara ett skämt när Solnas moderater vill ha tiggeriför­bud för att tiggare upplevs dom irriterand­e! Denna hållning talar för insiktslös­het i vad fattigdom och diskrimine­ring leder till, och presentera­r ingen som helst lösning till dessa utsatta människors situation. Med Vänsterpar­tiet vid rodret hade socialtjän­sten arbetat mer uppsökande och haft mer resurser till att hjälpa personer som står långt utanför samhället.

Vänsterpar­tiet tycker inte att Solna stad kan acceptera att människor som vistas här lever under odrägliga förhålland­en. Vårt parti har därför föreslagit att det ska utarbetas en långsiktig strategi i samarbete med civilsamhä­llet, för att hjälpa EU-medborgare som tvingats söka sin försörjnin­g i Solna på grund av brister i hemlandet. En sådan långsiktig strategi ska rymma insatser både i Solna och med sikte på att förbättra villkoren i EU-medborgarn­as hemländer.

 ??  ??
 ?? FOTO: LEIF OLDENBURG/ARKIV ?? TIGGERI. På väg att förbjudas?
FOTO: LEIF OLDENBURG/ARKIV TIGGERI. På väg att förbjudas?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden