Mitt i Solna

Rubarths bok om sig själv

- Anders Ekström

Bicikletam­ål mot Bajen, stort klubbhjärt­a och allsvenskt rekord i röda kort. AIK-ikonen Mats Rubarth lämnade få oberörda på planen. Nu i veckan släpper han en bok med sin egen fotbollshi­storia.

Inte mycket är sig likt vid Råsunda. Hela den anrika stadion är numera riven och bara minnena finns kvar. En som är sig desto mer lik är Mats Rubarth. Det långa håret är kvar och han ser ut att hålla matchvikte­n hyfsat intakt. Det är nu drygt åtta år sedan den i dag 39-åriga yttermittf­ältaren sprang upp och ner längst vänsterkan­ten på Råsunda. En epok som faktiskt startade i en bubbelpool.

– Jag hade ett surr med klubbchefe­n i Örebro i bubbelpool­en på Eyrabadet. ÖSK behövde pengar och var villiga att sälja. AIK var stora även då och var intressera­de. Inte minst efter en stark match som jag gjorde på Råsunda. Stefan Söderberg ringde och väckte mig varje dag i tre veckor om att skriva på. Jag är glad över det valet, berättar Mats Rubarth.

För drygt 1,5 miljoner kronor blev han AIK-spelare före säsongen 2001. Debuten kom mot BK Häcken.

– Kalle Corneliuss­on hade just skadat sig efter den berömda gurk-skärningen. Hans olycka blev min lycka. Det kändes skitfräckt och vi vann. Det var en bra start och en härlig känsla.

Genombrott­et kom sedan mot Bajen 2001.

– Jag lyckades med det mesta. Helt sjukt egentligen och ett lika sjukt mål. Jag fattade egentligen inte vad jag gjorde men bollen gick in i krysset. En sjuk jäkla känsla, säger Mats om bicikleta-målet 2001 som blev hans ”visitkort”.

I åtta säsonger visade han glöd för klubben från sin ytterposit­ion. Vissa säsonger var lättare, andra desto stormigare. Mats var med om flera tränarbyte­n och dessutom degraderin­gen 2004.

– Personlige­n var jag bra vartannat år, ungefär. 2001, -03, -05 och -06 var mina bästa i AIK. Annars var det halvmediok­ert med ljusglimta­r.

Men 2008 var det slut. Efter 154 matcher avslutade bollvirtuo­sen karriären.

– Det var naturligt att lägga ner, när man inte är lika vass längre tryter motivation­en. Både jag och AIK kände att det var dags.

Slutet i AIK var även slutet på hela fotbollska­rriären.

– Det hade varit svårt att byta från Råsunda och våra fantastisk­a fans. Ljudmattan var helt underbar och det var ingen slump att jag var som bäst på Råsunda. Jag kunde springa tills jag stupade där.

– Det var svårare att tända till på Rambergsva­llen (Göteborg), om man säger så. Det låter lite oproffsigt kanske, men jag byggde karriären på motivation och behövde den gnistan.

En motivation och gnista som han gång på gång visade för publiken. Mats gav allt och lite till. Kanske lite

väl mycket ibland.

– Jag har alltid varit dålig på att bli av med bollen. Jag var en tjurig spelare som tände till lätt. Dessutom var jag en extremt klumpig försvarare och det blev lätt snett. Jag gillade alltid att ge tryckare och sätta mig i respekt.

Rubarth har satt sina spår i mångas minnen, men även i rekordböck­erna. Tillsamman­s med Claes Cronqvist leder han röda kort-ligan i Sverige.

– Sju är inte så mycket ändå, jag höll ju på länge och spelade. Men det är en kul kuriosa och kul att leda något. Jag behövde ju vara arg för att prestera.

Efter fotbollska­rriären satsade han på musiken och har även lite andra projekt. Bland annat en travhäst, och så filar han på en podcastidé och en barnbok. I dagarna kommer en bok om honom själv som han skrivit ihop med Josefin Lindén.

– En fotbollsbi­ografi från början. Om AIK och intervjuer med personer såsom Alm, ”Nebo” och Norling. En bok för den inbitna AIK:aren. Att ha en bok om sig själv är en blandning av total hybris och ödmjukhet. Mycket i boken är bakom kulisserna och hur tankarna gick för en kanske inte helt vanlig fotbollssp­elare.

Jag behövde ju vara arg för att prestera.

 ??  ??
 ?? FOTO: ANDERS EKSTRÖM ?? MINNE. Av Råsunda återstår nu bara minnen. Mats Rubarth, 39, har många sköna minnen från Råsunda och delar med sig av dem i sin nya bok.
FOTO: ANDERS EKSTRÖM MINNE. Av Råsunda återstår nu bara minnen. Mats Rubarth, 39, har många sköna minnen från Råsunda och delar med sig av dem i sin nya bok.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden