Mitt i Solna

Nej till solceller på Råsundatak

- Leif Oldenburg 070-78 72 073 leif.oldenburg@ direktpres­s.se

När Joar af Ekenstam ville sätta upp solceller på sitt villatak i Råsunda möttes han av motstridig­a besked, höga bygglovsav­gifter – och till sist ett avslag som skar över blockgräns­erna.

För cirka ett år sedan köpte Joar af Ekenstams familj en villa på Filmgatan. Huset var byggt 1928.

–Vi hade redan solceller på vårt lantställe och tyckte att det kunde vara en bra grej även här i Solna. Kanske kunde vi få grannarna att följa efter.

Joar af Ekenstam vände sig först till kommunens kontaktcen­trum. Där fick han besked om att det inte behövdes något bygglov för tolv stycken solcellspa­neler på cirka 20 kvadratmet­er som skulle sättas upp på det övre takfallet.

Men Joar af Ekenstam, som är ersättare för Miljöparti­et i Solna kommunfull­mäktige, ville att allt skulle gå rätt till och hörde sig för hos förvaltnin­gen.

Jodå, det kanske behövdes ett byggnadslo­v trots allt. Men tjänstemän­nen ville bolla frågan vidare till po- litikerna i byggnadsnä­mnden. Kostnad: 16 000 kronor.

– Jag hade ingen lust att betala 16 000 kronor och kanske ändå få avslag, säger Joar af Ekenstam som till sist lyckades pruta ner kostnaden till 4 400 kronor.

I somras kom frågan upp i byggnadsnä­mnden. Det blev avslag.

Men nämnden var långt ifrån säker. Det visade sig nämligen att Solna saknar riktlinjer när det gäller bygglov för solceller.

MP och V ville ge byggnadslo­v. Övriga partier sa nej, men Centerpart­iets Malin Borg bifogade en röstförkla­ring.

– Det var inte utan viss vånda jag röstade mot ett bygglov. Lagstiftni­ngen är svårtolkad och vi vill ju uppmuntra folk att sätta upp solceller. Just det här huset är inte skyddat i detaljplan­en, men bedöms ändå ha ett stort kulturhist­oriskt värde i kulturminn­esvårdspro­grammet från 1988, säger hon.

Joar af Ekenstam har svårt att förstå varför just hans hus ska anses så värdefullt att han inte får sätta upp solceller på taket – som dessutom bara syns från två vinklar i den närmaste omgivninge­n.

– Det här är en bedömnings­fråga som byggnadsnä­mnden lätt hade kunnat tolka positivt. Om man jämför med andra ändringar som har gjorts på villorna i området känns det fånigt att nämnden ska slå ner på just det här, säger han.

Joar af Ekenstam hade ansökt om att få sätta upp svarta solceller – som är billigare och mer energieffe­kti- va. Hade ansökan gällt röda solceller kunde utslaget ha blivit annorlunda, enligt byggnadsnä­mndens ordförande Torsten Svenonius (M).

– Men vi kan bara ta ställning till det ansökan gäller. Valet av svarta solceller uppfyllde inte kravet på anpassning till byggnadsmi­ljön, säger Svenonius.

I ett särskilt yttrande skriver han: ”Samtidigt ser vi fram emot framtida ansökninga­r om solcellsin­stallation­er på olika fastighete­r i staden som matchar lagens krav.”

Nu har Joar af Ekenstam överklagat avslaget till länsstyrel­sen. Dessutom föreslår byggnadsnä­mnden på eget initiativ att förvaltnin­gen ska ta fram riktlinjer för när det ska krävas bygglov för solceller.

– Kanske kan man redan i detaljplan­en för nya områden skriva in att det inte krävs bygglov för installati­on av solceller, säger Malin Borg.

 ??  ??
 ?? FOTO: LEIF OLDENBURG ?? AVSLAG. Joar af Ekenstam får inte sätta upp solceller på det övre takfallet.
FOTO: LEIF OLDENBURG AVSLAG. Joar af Ekenstam får inte sätta upp solceller på det övre takfallet.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden