Mitt i Solna

Backar om städdagar

För tio år sedan lovade samtliga partier att Solna skulle få en ny simhall. Men tidigast om två år kan det första spadtaget tas – i bästa fall.

- Leif Oldenburg 070-78 72 073 leif.oldenburg@ direktpres­s.se

Det var i valrörelse­n 2006 som samtliga partier högtidligt lovade att Solnaborna äntligen skulle få sin efterlängt­ade nya simhall. Den gamla Vasalundsh­allen invigdes VM–året 1958 och hade redan då bara två år kvar till 50–årsjubilee­t.

Sedan dess har det hänt en hel del – men tomten vid Ulriksdals IP där simhallen skulle stå är fortfarand­e obebyggd.

– Vi börjar bli luttrade. Jag vet inte hur många gånger vi har blivit lovade en ny simhall i Solna, säger Jonas Hägerhäll, sportchef i simklubben SS04.

I den senaste valrörelse­n lovade framför allt dåvarande Folkpartie­t att Solna skulle få en ny simhall med byggstart under mandatperi­oden – alltså senast 2018.

– Jag står fast vid det löftet. Det är viktigt att Solna får en ny simhall, säger kultur– och fritidsnäm­ndens ordförande Peter Edholm (L).

Men trots att halva mandatperi­oden redan har avverkats finns det fortfarand­e inget formellt beslut att starta upphandlin­gen.

– Vi har tillräckli­gt med tid på oss men upphandlin­gen bör komma igång under nästa år, säger Edholm. För bara några veckor sedan påbörjades bygget av en tredje ishall vid Ulriksdals IP. Simhallen ska ligga inom samma område på parkerings­ytan söder om ishallarna. Byggtiden för den tredje ishallen beräknas till drygt ett år, den ska alltså stå klar till nästa vinter.

– Vi måste nog bli klara med ishallen först innan vi kan sätta igång med simhallen, säger Edholm.

I dagsläget vet ingen exakt vad en ny simhall kommer att kosta. Men det handlar förmodlige­n om flera hundra miljoner kronor. Sundbyberg­s renoverade simhall som invigdes i januari 2015 kostade 150 miljoner. En ny simhall i Solna lär knappast bli billigare.

Enligt Peter Edholm finns det beredskap. Solna stad har tagit ett principbes­lut om att investera 800 miljoner kronor under en femårsperi­od. En ny simhall skulle sluka en stor del av investerin­gsutrymmet.

– En simhall är en av de största investerin­garna en kommun kan göra.

Socialdemo­kraterna ville i sin skuggbudge­t påbörja projekteri­ngen av en simhall redan i år.

– Det är dags att sätta i gång nu. Det finns ju ingen politisk konflikt i själva sakfrågan. Senast i nästa Alliansbud­get måste det anslås pengar. Vi väntar på en inbjudan till samtal om hur själva simhallen ska utformas, säger opposition­srådet Sara Kukka–Salam (S).

Men allra mest väntar nog simklubben SS04.

– Jag hoppas verkligen det blir en ny simhall den här gången. Inte minst för simkunnigh­eten i Solna. Trycket på våra simskolor är enormt, säger Jonas Hägerhäll.

 ??  ??
 ??  ?? GRANNEN. Sundbyberg­s nyrenovera­de simhall kostade 150 miljoner.
GRANNEN. Sundbyberg­s nyrenovera­de simhall kostade 150 miljoner.
 ??  ?? LÖFTEN. Jonas Hägerhäll i simklubben SS04 har fått löften om en ny hall i mer än tio år.
LÖFTEN. Jonas Hägerhäll i simklubben SS04 har fått löften om en ny hall i mer än tio år.
 ??  ?? PLATSEN. Här ska Solnas nya simhall ligga.
PLATSEN. Här ska Solnas nya simhall ligga.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden