Mitt i Solna

”Äntligen lyssnar ni!”

- Leif Oldenburg leif.oldenburg@direktpres­s.se

Beslutet att städa Solnas gator en gång i veckan rivs upp. Bilisterna applåderar beslutet och opposition­en hävdar att Alliansen har adopterat deras förslag.

Beslutet att införa en fast servicetid på Solnas gator en vardag i veckan under tre eller fyra timmar mellan klockan 07 och 22 möttes av en proteststo­rm från Solnas bilister.

Nu rivs beslutet upp – i stället ska gatorna städas varannan vecka.

– Vi har lyssnat och förstått kritiken så nu ändrar vi. Samtidigt vill vi att Solnas gator ska vara rena och snygga. Att ha servicedag med parkerings­förbud bara en gång i månaden som tidigare har inte fungerat, säger tekniska nämndens ordförande Magnus Persson (C).

På sociala medier får Alliansen beröm för att man lyssnat på protestern­a:

”Bra att ni har omvärderat ert tidigare beslut. Bra gjort!”

”Bra att ni fattat till slut vad ni hade kunnat ställa till mig med ert föregående beslut!”

”Det är kul att ni har det klart för er när ni tar era beslut. Eller kastar ni tärning?”

” Toppen, ett mycket bra och ansvarsful­lt beslut!”

”Äntligen så lyssnar ni!” Även opposition­spartierna är positiva till tvärvändni­ngen – men frågar sig varför Allianspar­tierna inte kunde ta samma beslut i tekniska nämnden för några veckor sedan. Där krävde S och V att förslaget skulle skickas tillbaka till förvaltnin­gen för en djupare analys av konsekvens­erna.

– Det här förslaget är i princip vad vi förslog i nämnden. Redan då frågade vi oss varför man ville dubblera antalet städtimmar och efterlyste en riktig analys. Då blev vi nedröstade. Det är positivt att man nu lyssnar och tar till sig kritiken, men man kan inte ha ett system där Alliansen driver igenom förslag och sedan ändrar sig två veckor senare, säger opposition­srådet Sara Kukka-Salam (S). Även Miljöparti­ets Victoria Johansson anser att det är opposition­ens nedröstade förslag som nu ligger till grund för det nya beslutet.

– Vi ville att man skulle titta på de som har behov att parkera längre än en vecka och det gör man nu. Det är anmärkning­svärt att Alliansen har så dålig kontakt med Solnaborna att man inte insåg att så stora förändring­ar skulle möta protester, säger hon.

Magnus Persson håller inte med om opposition­ens historiesk­rivning:

– Vi har lyssnat på synpunkter­na från Solnaborna och ändrat förslaget utifrån dem. Det reviderade förslaget är varken identiskt med förslaget från S eller MP, säger han.

Egentligen skulle omskyltnin­gen till nya servicedag­ar ha påbörjats redan den 10 september – men nu skjuts det på framtiden Det nya beslutet tas formellt vid tekniska nämndens sammanträd­e den 28 september. Tidigast därefter skyltas gatorna om enligt de nya bestämmels­erna.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden