Mitt i Solna

EU–miljoner ska ge nyanlända byggjobb

- Leif Oldenburg 070-78 72 073 leif.oldenburg@ direktpres­s.se

Solna och Sundbyberg får 20 miljoner kronor av EU för att utbilda framför allt nyanlända i byggsektor­n.

Projektpen­garna har sökts från Europeiska socialfond­en och förväntas falla ut i oktober, men i Solna och Sundbyberg räknar man med ett positivt besked.

Utbildning­sprojektet vänder sig till personer över 21 år i Solna och Sundbyberg som står långt ifrån arbetsmark­naden. Speciellt fokus läggs på nyanlända. Tanken är att de som ingår i projektet ska få en grundlägga­nde yrkesutbil­dning samtidigt som man på ett aktivt sätt lär sig svenska språket. ”Byggsektor­n har i dag ett stort rekryterin­gsbehov och behovet väntas fortsätta öka. Samtidigt är arbetslösh­eten bland utrikesföd­da och unga vuxna med ofullständ­ig gymnasial utbildning hög”, skriver Solna och Sundbyberg i ett gemensamt pressmedde­lande.

– För nyanlända är det en tuff utmaning att ta sig in på arbetsmark­naden. Det här projektet blir individanp­assat. Många kommer säkert kombinera arbetet i byggsektor­n med studier i svenska språket, säger Lars Rådén (M), ordförande i kompetensn­ämnden i Solna. – Att lära sig ett jobb och samtidigt få svenska språket på köpet kommer bli en viktig pusselbit i framtidens arbetsmark­nad. Nu kan vi förena behovet av utbildning­splatser inom just bygg med de utmaningar som finns på arbetsmark­nadsområde­t, inte minst i fråga om de många nyanlända som ska i arbete de kommande åren, säger Josefin Malmqvist (M), kommunalrå­d i Sundbyberg.

Projektet startar redan i november och pågår i 3,5 år. Hur många nyanlända som kommer att ingå i projektet beror på hur flyktingst­römmen utvecklas. Projektet drivs av Solna stad i samarbete med Sundbyberg, Nacka och Värmdö kommuner. Dessutom deltar bland annat flera byggbolag, Arbetsförm­edlingen och Byggnads fackförbun­d.

 ?? FOTO: LEIF OLDENBURG ?? BYGGS. Ingentingo­mrådet i Huvudsta är en av Solnas största byggarbets­platser.
FOTO: LEIF OLDENBURG BYGGS. Ingentingo­mrådet i Huvudsta är en av Solnas största byggarbets­platser.
 ?? FOTO: ARKIV ?? ÖPPNING. Lars Råden (M) tror att projektet kan ge nyanlända en möjlighet att komma in på arbetsmark­naden.
FOTO: ARKIV ÖPPNING. Lars Råden (M) tror att projektet kan ge nyanlända en möjlighet att komma in på arbetsmark­naden.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden