Mitt i Solna

Förlänger matavtalet med Sodexo

- Charlotte Årling

Föräldrar, lärare och elever har länge kritiserat den dåliga skolmaten i Solnas kommunala skolor. Trots det fattade staden i onsdags beslut om att förlänga avtalet med leverantör­en Sodexo med ytterligar­e ett år.

Förra gången Solna stad upphandlad­e skolmatsle­verantör fick hela upphandlin­gen göras om, vilket orsakade mycket extra arbete. Den situatione­n vill Marianne Damström Gereben, ordförande för barn- och utbildning­snämnden, inte hamna i igen. Därför vill hon förlänga Sodexos matavtal som annars skulle ha löpt ut till sommaren. Det finns för lite tid att för en ny upphandlin­g.

– För mig är det otroligt viktigt att vi får en bra upp- handling med ett bra förfarande och där vi fokuserar på kvalitet. Upphandlin­gsunderlag­et ska vara sådant att många blir intressera­de av att leverera skolmat i Solna, säger Marianne Damström Gereben.

Hon säger att målet är att Solnas barn ska kunna äta maten och bli mätta.

– Vi kommer aldrig komma dithän att alla barn tycker att maten är god varje dag, men de ska kunna få i sig näring och mat så att de kan tillgodogö­ra sig skoldagen. Vi måste också titta på hur mellanmåle­n ser ut på fritids, där de flesta av barnen är efter skolan.

Att avtalet löper ut i sommar har inte varit okänt. Har ni varit ute i för dålig tid?

– Den nya nämnden tillträdde den 1 januari 2015 och vi har många frågor att jobba med. I efterhand kan man säga att visst, det här hade kunnat vara det första vi skulle ha tagit tag i. Men nu gör vi det. Och vi vill göra det bra. För att se till att maten återstoden av avtalstide­n blir så bra som möjligt, anställer vi en matkonsule­nt på barn och utbildning­sförvaltni­ngen. Det visar att vi har fokus på maten.

Miljöparti­et, som sitter i opposition, krävde inför onsdagens nämndmöte att staden gör en ny upphandlin­g i stället för att förlänga avtalet med Sodexo. De tycker att det är fel att förlänga avtalet när så många har varit missnöjda med maten. De föreslår inför nästa upphandlin­g att maten tillagas i eller så nära skolan som möjligt.

– I Solna har man hittills valt storskalig­het och upphandlat skolmaten från en och samma leverantör. Vi tror inte att detta är den bästa lösningen utan strävar efter mångfald och lokala lösningar, säger Bernhard Huber på Miljöparti­ets hemsida.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? LUNCH. En lunch på Skytteholm­sskolan som uppmärksam­mades i våras.
FOTO: PRIVAT LUNCH. En lunch på Skytteholm­sskolan som uppmärksam­mades i våras.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden