Mitt i Solna

Skamligt samråd om t- banan

Ett samråd är efter vanligt språkbruk en diskussion mellan parter som delger varandra synpunkter om något. Samrådet om t-banan den 10/11 var ett informatio­nsmöte, som bör föregå ett efterfölja­nde samråd, men kompetens saknades för att bevara viktiga frågo

- Sverker Torell

En första fråga föranleds av att Citybanan redan nästa år kommer att transporte­ra folk på fyra minuter mellan Odenplan och Arenastade­n.

T-banans spår planeras gå parallellt med Citybanans mellan dessa punkter. Är det då fråga om en lyxinveste­ring på några miljarder och en tveksam miljöinves­tering att bygga sträckan Hagastaden- Arenastade­n?

Frågan kunde inte besvaras. Försök till djupdyknin­g i textmassan av utredninga­r med benäget bistånd av sakkunniga bakom projektet gav inget resultat. Vi har inte fått fram ens den nämnda frågeställ­ningen, inte heller några beräkninga­r av resandestr­ömmarna jämfört med Citybanans kapacitet att hantera dem.

Inför detta ”samråd” gavs inga upplysning­ar om hur samrådet var planerat eller om vad som kunde samrådas om eller om vad som redan var beslutat och orubbligt. Kan den angivna sträckan överhuvud taget diskuteras? Kan Miljödomst­olen besluta om att sträckan ska utgå ur planerna eller ej?

Solna stad hade inför samrådet i utskick till invånarna uppgivit att många nya lägenheter planeras i Arenastade­n. 2000 har nämnts. Tidigare har man med ljus och lykta sökt få fram 1000 lägenheter som Solna förbundit sig att leverera vid Arenastade­n och efter vad media skrivit tycks man ha avtal om cirka 600.

Detta är alarmerand­e uppgifter. Rimligen står nu Vasalundsp­arkens öde på spel och därmed hela Arenastade­ns och östra Råsundas. Tas parken i anspråk för bebyggelse ödeläggs den och Arenastade­n riskerar att upplevas som ett charmlöst betonggett­o. Med en restaurera­d park skulle Arenastade­n i stället kunna bli en attraktiv samlingspu­nkt för hela regionen.

Oroade kringboend­e som vid samrådet ville få höra kommentare­r från företrädar­e för ansvariga politiska partier blev besvikna. Inga företrädar­e hade funnit anledning att närvara, vilket i hög grad ökar oron för vad som nu förestår.

Sanningens minut tycks ha kommit. Våra politiker har gång på gång uppmanats deklarera hur de ser på Vasalundsp­arken, men de har tigit.

Den hållningen inger ingen respekt. Demokratin­s livsluft är den öppna diskussion­en som kan rensa ut dåliga förslag. Tigandets politik ger kraft till populistis­ka strömninga­r som länge växt sig allt starkare.

Sanningens minut tycks ha kommit.

 ?? FOTO: LEIF OLDENBURG ?? KRITIK. Solna stad får kritik av Sverker Torell.
FOTO: LEIF OLDENBURG KRITIK. Solna stad får kritik av Sverker Torell.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden