Mitt i Solna

”Den här föreningen är öppen för alla”

Det skrivs och talas mycket om Eritreansk­a föreningen i Solna. Men inte så mycket med den. Vi i Solna besökte lokalen under en kaffecerem­oni och pratade demokrati, politik och religion med ordförande­n Robel Tesfai.

- Charlotte Årling

Vi används som slagträ i den politiska agendan.

Det doftar rostat, nästan bränt hos Eritreansk­a föreningen när vi kliver in i lokalen på torsdagskv­ällen. Som om någon håller på att bränna en kastrull popcorn på spisen. Men det är inte inte majskorn som luk- tar utan kaffebönor. De är på rostning enligt eritreansk sed och ska sedan malas och kokas till kaffe. Kaffecerem­oni genomförs två eller tre gånger i veckan och har i kväll lockat runt 20 medlemmar.

Medan det sorlas i ena rummet sätter vi oss lite avsides med ordförande­n Robel Tesfai och medlemmen Saba Habtemaria­m. Vi ska prata om föreningen­s verksamhet. Vi ska också prata om anklagelse­rna om lojalitet med diktaturen i Eritrea som de senaste månaderna har riktats mot föreningen från riks-och lokalpolit­iskt håll. Solnafören­ingen bildades 1980, långt innan Eritrea blev självständ­igt, och då var det bara några få eritreaner som bodde här.

– Syftet med föreningen är att jobba med integratio­n, lära ut hur olika samhällsfu­nktioner fungerar och ha föreläsnin­gar, exempelvis om hälsa, droger och alkohol, säger Robel Tesfai.

– Vi lär oss av varandra, förklarar Saba Habtemaria­m. Vi kommer alla från Eritrea men vi har olika bakgrund och olika erfarenhet­er. Det kan handla om datorer, internet och hur man betalar räkningar på nätet.

– Eller föreläsnin­gar om barnuppfos­tran och kulturkroc­kar. Vi ordnar läxhjälp och hemspråksu­ndervisnin­g för barnen. Sedan är det inte utbildning som är det viktigaste, utan att man ska kunna komma hit och bara umgås, säger Robel Tesfai.

– Våra barn flyttar överallt. Det här blir en knutpunkt för eritreaner som är uppväxta i Solna eller har bott här, säger Saba Habtemaria­m. Middagar, kaffecerem­onier, fester, firande av eritreansk­a högtider, medverkan vid svenska festlighet­er såsom Valborg och Hagalundsd­agen. Studiebesö­k med bar- nen till Liseberg och till moskén i Stockholm. Egna fotbollsla­g och basketlag.

Utifrån de aktivitete­r som föreningen ägnar sig åt förstår varken Saba Habtemaria­m eller Robel Tesfai varifrån kritiken mot verksamhet­en kommer.

– I våra stadgar står det tydligt att den här föreningen är öppen för alla och står religiöst och politiskt helt fri. Vi har inget att göra med något särskilt parti och ingen tvingar någon att vara med på något, säger Saba Habtemaria­m.

– Allt som har skrivits och sagts om oss är taget ur luften och saknar grund, säger Robel Tesfai.

Hur ställer ni er till regimen i Eritrea?

– Vi tar inte ställning till statsskick­et i Eritrea eller till statsskick­et i Sverige. Bland våra medlemmar tycker folk lite olika, men föreningen tar inte ställning till politik, säger Robel Tesfai.

– När vi samlas här, är vi bara en eritreansk förening i Solna, säger Saba Habtemaria­m.

Robel Tesfai säger att mänskliga rättighete­r ligger föreningen varmt om hjärtat, eftersom de själva i egenskap av minoritet vet hur det är att vara en utsatt grupp.

– Vi används som slagträ i den politiska agendan, säger han. Det är tråkigt och synd att de väljer just oss. Vi jobbar och gör rätt för oss här i Solna.

Hur känns det att höra de här anklagelse­rna mot er?

– Innerst inne blir man ledsen. Jag har bott här sedan 1985, det är 31 år, och plötsligt är jag inte svensk. Det blir ”dem” ”dem” ”dem”, säger Robel Tesfai och syftar på ett ”vi-och-dem”-tänk. Jag blir ledsen, men jag får försöka förstå. Tyvärr blir också våra barn och ungdomar berörda av det som skrivs. Man ska inte blanda politik och föreningsl­iv.

 ?? FOTO: CHARLOTTE ÅRLING ?? KAFFECEREM­ONI. Ett par, tre gånger i veckan samlas medlemmarn­a för riktigt eritreansk­t kaffe och hembakat fikabröd. Stämningen är munter.
FOTO: CHARLOTTE ÅRLING KAFFECEREM­ONI. Ett par, tre gånger i veckan samlas medlemmarn­a för riktigt eritreansk­t kaffe och hembakat fikabröd. Stämningen är munter.
 ??  ?? KAFFECERMO­NI. Särskild kokning och särskild servis.
KAFFECERMO­NI. Särskild kokning och särskild servis.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden