Mitt i Solna

”Fältare har ingen som helst effekt”

Danderyd, Sundbyberg, Sollentuna, Stockholm – alla har socionomut­bildade fältarbeta­re som arbetar uppsökande mot ungdomar. Men i Solna säger de styrande nej och hänvisar till insatser från fritidsled­are. – Du når inte målgruppen på det sättet. Vad andra

- Charlotte Årling charlotte.arling@ direktpres­s.se

Fältare som är kopplade till socialtjän­sten finns i alla Solnas grannkommu­ner. De är socionomer eller beteendeve­tare som har i uppdrag att jobba förebyggan­de ute hos ungdomarna.

Solna har inga sådana. Däremot fritidsled­are som arbetar situations­anpassat, exempelvis i samband med evenemang.

Det vill Vänsterpar­tiet ändra på. I somras skrev Atilla Yavuz (V) en motion om att Solna även borde börja med nätvandrin­g, alltså fältarbete på internet.

”Fältarbeta­re ska finnas där ungdomar finns, och de finns på internet. Därför är det bra att fältarbeta­rna börjar nätvandra, vilket innebär att de ska finnas på forum och nätverk som är populära bland ungdomar,” skriver han. Men tjänstemän­nen på socialförv­altningen ger ett ne- kande svar. De är tveksamma till effekten av nätvandrin­g och saknar pengar till det i sin budget.

– Kommunstyr­elsen har beslutat om en budgetram för socialnämn­den och vi håller oss till den, säger socialchef­en Ann-Charlotte Fager.

Trots att socialtjän­sten i Solna inte har egna fältare kopplade till sig, tycker hon att man uppfyller lagkravet på uppsökande arbete.

– Det står i socialtjän­stlagen att vi ska göra oss väl förtrogna med förhålland­ena i kommunen och det tycker jag att vi gör. Och personer som yrkesmässi­gt arbetar med barn och unga har anmälnings­plikt om de misstänker att någon far illa, säger hon. Kommunens säkerhetss­amordnare, Marcus Qvennerste­dt, säger att ju fler vuxna som är ute på gatorna desto tryggare blir miljön. Han har som inriktning att stadens väktare nästa år ska ha en dygnetrunt­närvaro och få ett utökat socialt ansvar.

– De ska åka runt, hitta

ställena där ungdomarna hänger och skapa kontakt utifrån en socialt perspektiv. Visa ungdomarna att man kan umgås fast man är väktare eller polis. Sen om de ser något är de lika skyldiga som andra att göra en orosanmäla­n till socialtjän­sten, säger Marcus Qvennerste­dt. Kan väktare ersätta fältande socialsekr­eterare?

– Vi låter väktarna jobba upp till den nivå de klarar av och sedan kommer vi att knyta ihop dem med samverkans­grupper inom staden. Det blir naturligtv­is inte lika bra som om socialtjän­sten själva hade haft egna utbildade fältare. Men väktarna ska ändå kunna åka runt och ha en dialog med ungdomar.

Från politiskt håll säger socialnämn­dens ordförande Arion Chryssafis (M) att fältare inte skulle fylla någon särskild funktion i Solna.

– Många ungdomar som vill vara ute om kvällarna väljer att åka in till stan så vi når inte ungdomarna i Solna. Kultur och fritidsför­valtningen i Solna har fältare som är ute vid behov och fördelen är att personalen känner ungdomarna väl. Vad säger du om att andra kommuner har fältare?

– De undersökni­ngar som har gjorts visar att det inte finns någon som helst effekt av att ha socialsekr­eterare som är ute och fältar. Socialsekr­eterare kan ju inte göra vad de är bra på när de fältar. Vad andra kommuner gör får stå för dem.

 ??  ?? ONÖDIGT. Arion Chryssafis (M) anser inte att fältare kopplade till socialtjän­sten behövs. FOTO: SOLNA STAD
ONÖDIGT. Arion Chryssafis (M) anser inte att fältare kopplade till socialtjän­sten behövs. FOTO: SOLNA STAD
 ?? SOCIALCHEF. Ann-Charlotte Fager. FOTO: ULF LODIN/SOLNA STAD ??
SOCIALCHEF. Ann-Charlotte Fager. FOTO: ULF LODIN/SOLNA STAD
 ??  ?? VILL HA FÄLTARE. Atilla Yavuz (V). FOTO: MARIA THIESSEN
VILL HA FÄLTARE. Atilla Yavuz (V). FOTO: MARIA THIESSEN
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden