Mitt i Solna

Inga pengar till nya fotbollspl­aner 2017

- Charlotte Årling charlotte.arling@direktpres­s.se

Solna skulle behöva bygga fyra nya 11-manna konstgräsp­laner för att täcka de lokala fotbollskl­ubbarnas behov, berättade Vi i Solna om i mars. Frågan om en utbyggnad har ställts till Solnas tjänstemän, och de håller med om att bristen påverkar fotbollens utveckling. Men nästa års budget saknar både inriktning­sbeslut och pengar.

I Solna är fotboll en jättesport. Över 60 procent av alla femåringar spelar fotboll. Men här är tillgången till konstgräsp­laner bland den sämsta i hela länet, enligt Stockholms fotbollsfö­rbunds statistik från i våras. Solna behöver fyra nya konstgräsp­laner och en ny grusplan för att täcka dagens behov hos de lokala klubblagen.

– Vi är inte nöjda med dialogen kring besluten om nyanläggni­ng och nybyggnati­oner av planer och facilitete­r. Det räcker inte med renovering, det behövs även planering av nya planer, sade Vasalunds IF:s ungdomsche­f Tobias Celedon till Vi i Solna i mars.

Socialdemo­kraterna begärde i somras att staden ska utreda var man lämpligast kan bygga fyra nya utomhusfot­bollsplane­r och att pengar ska avsättas för dem i budgeten.

Nu har både kultur- och fritidsnäm­nden och teknikförv­altningen yttrat sig, och svaren är positiva. De håller med om att planbriste­n begränsar fotbollsut­övandet i kommunen och anser att det bästa vore att vidareutve­ckla de redan existerand­e idrottsyto­rna i Huvudsta och Järvastade­n. Samtidigt påpekar de att förbättrin­gar sker kontinuerl­igt; exempelvis har Läroverket­s bollplan nyligen fått konstgräs.

Problemet är att det ”inte finns beslut i verksamhet­splan och budget som rymmer en sådan utbyggnad”. Det vill säga, nya fotbollspl­aner nämns inte i budgeten och pengar saknas för att bygga dem.

Peter Edholm (L), ordfö- rande kultur- och fritidsnäm­nden, säger att det finns planer på att bygga ut en anläggning i Järvastade­n.

– Det är nästa större utbyggnad. Men det finns en rad överenskom­melser som behöver komma på plats först. Det är inte med i budgeten för 2017, säger han. Blir det en ny plan eller flera i Järva?

– Flera, men exakt hur många är inte slutgiltig­t bestämt än. Har politiken som ambition att nå upp till Svenska fotbollsfö­rbundets rekommende­rade andel fotbollspl­aner?

– Fotbollsfö­rbundet har räknat ut att Solna saknar fyra fotbollspl­aner. Sedan dess har vi konvertera­t en grusplan till konstgräs. Den är inte fullstor, men vi knaprar in på det. Visst har vi som ambition att minska underskott­et. Men har ni som ambition att nå upp till noll, alltså inget underskott?

– Det är svårt när man ligger i den här regionen, Stockholms har samma problem. Den mesta av marken används redan. Så att komma till noll på kort sikt, det tror jag blir svårt.

 ?? FOTO: ANDERS EKSTRÖM ?? URVÄXT. Vasalunds IF har växt ur sina nuvarande facilitete­r. På bilden syns Tobias Celedon (t v) och Chengis Rehman.
FOTO: ANDERS EKSTRÖM URVÄXT. Vasalunds IF har växt ur sina nuvarande facilitete­r. På bilden syns Tobias Celedon (t v) och Chengis Rehman.
 ??  ?? PUSSEL. Delar av konstgräse­t på Råstasjöns IP har släppt vilket medför skaderisk.
PUSSEL. Delar av konstgräse­t på Råstasjöns IP har släppt vilket medför skaderisk.
 ??  ?? SLITET. Duschrumme­t på Råstasjöns IP har sett sina bättre dagar.
SLITET. Duschrumme­t på Råstasjöns IP har sett sina bättre dagar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden