Mitt i Solna

Förskola eller förvaring?

Inför kommunvale­t i Solna för drygt två år sedan lovade de flesta partier att barngruppe­rnas storlek och antal barn per anställd skulle minska. Jag betvivlar inte att den styrande alliansen fortfarand­e önskar detta. Det är dock skillnad på att lova och ön

- Joar af Ekenstam (MP), småbarnsfö­rälder och ersättare i kommunfull­mäktige

Som vi kunde läsa i Vi i Solna ligger Solna markant över både rikets och Stockholms läns snitt för storleken på barngruppe­r. Skolverket rekommende­rar 6-12 småbarn (ålder 1-3 år) per avdelning mot Solnas 15,8. Forskning visar tydligt att barn inte ska behöva hantera för många sociala relationer och att pedagogike­n blir lidande vid större grupper. I stora barngruppe­r med låg personaltä­thet blir också personalen, barnen och i förlängnin­gen föräldrarn­a, mycket oftare sjuka.

Som tvåbarnsfa­r har jag hittills haft erfarenhet av tre olika förskolor. För vår minsta snart två år, med 17 barn i gruppen, sker det alltför ofta att gruppen inte kan vara utomhus för att personal saknas. Vid lämning händer det regelbunde­t att man bara ser en personal på uppåt 10 barn. Solna har utmaningar att få tag på både vikarier och fast anställda till sina förskolor. Många som slutar förmedlar att lönen är högre utanför Solna. Utmaningen för kommunen verkar dock inte bara ligga i att få budgeten för förskolorn­a att gå runt, utan också i att göra verksamhet­en attraktiv för de anställda.

Jag gissar att Alliansens företrädar­e kommer att försöka visa med olika siffror att de satsar mer pengar på förskolan och ta fram statistik som går emot den som Skolverket redovisar. Men med en ökande befolkning (och fler barn), högre lönekrav hos personalen och grannkommu­ner som satsar, så behöver Solna stad förstärka budgeten rejält för att få en fungerande förskola! Varför spara på det som är våra värdefulla­ste ”ägodelar”?

Varför spara på det som är våra värdefulla­ste ”ägodelar”?

 ??  ??
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? SKILLNAD. Det är skillnad på att lova och önska, skriver MP.
FOTO: MOSTPHOTOS SKILLNAD. Det är skillnad på att lova och önska, skriver MP.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden