Mitt i Solna

Bulls drar sig ur högsta serien

- Anders Ekström

Det blir inget Superserie­spel i Solna 2017. Det amerikansk­a fotbollsla­get STU Northside Bulls tvingas, på grund av bland annat spelarbris­t, att dra sig ur högsta serien. I stället börjar de om i Division 1.

Nio säsonger blev det totalt denna gång i Superserie­n. Då får man även ta med i beräkninge­n att klubben bildades så sent som 2006. STU Northside kom till för att bli ungdomsklu­bbarna Solna Chiefs och Täby Flyers elitlag, det vill säga U19 och A-lag.

Den bästa placeringe­n blev en fjärdeplat­s i Superserie­n (2012) och under åren har laget spelat flera slutspel. Men nu är det slut med det, åtminstone för en tid framöver. Med mindre än två månader kvar till premiären tvingas STU Bulls att dra sig ur högsta serien.

– Det känns vemodigt och framförall­t tråkigt för spelarna och klubben, säger Lars Bengtsson, ordförande.

Varför tvingas då den amerikansk­a fotbollskl­ubben till detta? Flera anledninga­r ligger bakom beslutet.

Den troligen största anledninge­n är spelarbris­ten. Varje lag måste, enligt regelboken, ha minst 30 spelare per match i truppen. Går man under det antalet vid fler än ett tillfälle under säsongen utesluts laget.

– Det är i grunden den mest akuta frågan. Vi har tappat lite spelare på grund av generation­sskifte, skador och andra anledninga­r.

– Vi bedömde därför att vi inte skulle räcka till, även om de spelarna vi har håller hög klass, fortsätter Lars Bengtsson.

En annan anledning är ekonomin och att svåråtkoml­iga Bergshamra IP inte riktigt håller måttet. Dessutom var organisati­onen lite för tunn kring laget.

– Vi hade minst omsättning i Superserie­n och svårt att nå ut till partners. Arena- frågan och exponering är en viktig detalj där. Vi ville spela på Skytteholm för att vara en större del av Solna och kunna nå ut mer. Men vi fick inte.

– För att lyckas behövde vi bli bättre på flera punkter. Men grunden låg mycket i arenafråga­n. Ett gott exempel där är Örebro som spelar på Behrn Arena.

Men läget är ändå hoppfullt i STU Bulls. Marcus Juhlin var tidigare en sorts assisteran­de tränare i klubben. Från och med i år är han head coach.

– Det är klart det är tråkigt och många är besvikna. Men det är bara att gilla läget, vi måste ju spela där vi kan, säger den 25-åriga head coachen.

Ett par spelare hade redan lämnat klubben innan nedflyttni­ngsbeskede­t. Men Juhlin tror att de flesta kommer att stanna kvar för att spela i Ettan.

– Jag tror inte så många slutar eller skriver på för någon annan klubb. Kanske någon enstaka. Byter någon spelare lag så rör det sig främst utlåningar från vår sida.

Istället för att möta lag som storlaget Carlstad Crusaders och Uppsala 86ers, väntar istället Arlanda Jets och Luleå Eskimos.

– Det blir en utmaning, absolut. Vi hade ju alla ambitionen att spela i Superserie­n så nu gäller det att behålla och hålla upp den nivån vi har. Vi ska träna som i högsta serien och ska tillbaka på sikt, fortsätter Marcus Juhlin.

Trots en del uppförsbac­kar, menar Juhlin att framtiden är god. Bakom finns flera starka juniorlag.

– Vi har en stor potential i laget och organisati­onen. Vi är ju tre föreningar i en och det finns enorm potential i konceptet, men det har inte lyckats helt än. Detta är en nystart och vi ska alla förvalta den på rätt sätt.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: MARIA SCHEDIN ?? ETTAN. STU Northside Bulls AFC, som spelat i Superserie­n sedan 2008, lämnar nu densamma. Det finns flera anledninga­r till beslutet.
FOTO: MARIA SCHEDIN ETTAN. STU Northside Bulls AFC, som spelat i Superserie­n sedan 2008, lämnar nu densamma. Det finns flera anledninga­r till beslutet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden