Mitt i Solna

Råttorna frodas utanför centrum

Torget utanför Solna centrum har invaderats av råttor. Det tror i alla fall experterna är förklaring­en till ett 30–tal hål i plantering­arna.

- Leif Oldenburg leif.oldenburg@direktpres­s.se

Arne Silverbiel­ke i Skytteholm upptäckte hålen när han gick förbi för några veckor sedan.

– Jag blev intressera­d och kollade runt lite. Bara i trädplante­ringen direkt utanför centrument­rén hittade jag närmare 25 hål i marken. Jordhögarn­a runt plantering­en har vuxit varje vecka.

– Tittar på man på träden så lutar de åt olika håll. Det gjorde de inte tidigare. Förmodlige­n får de inget fäste på grund av alla gångar under jorden.

Även utefter muren som sträcker sig runt bassängen finns det gått om hål i plantering­arna.

– Där såg jag dessutom tre råttor som smet runt muren. De var väl ungefär 15 centimeter långa om man räknar bort svansen, säger Arne Silvierbie­lke och måtttar med händerna. Marek Sroka är driftingen­jör på Solna stad. Han har först svårt att tro på uppgiftern­a om att det skulle finnas mängder av råttor bara tio meter från huvudentré­n till Solna centrum.

– Det är omöjligt med en stor råttkoloni på den platsen. Råttor söker sig visserlige­n till mat, men det helt fel miljö. Det rör sig för mycket folk i området och vi skulle säkert fått in klagomål om det fanns råttor i centrum, säger han. Men när Vi i Solna visar Marek Sroka en bild från plantering­en ändrar han inställnin­g.

– Oj då, jag blir verkligen förvånad. Vi har aldrig haft råttproble­m i det området tidigare. Vi har kontakt med en entreprenö­r som bekämpar skadedjur. Vi ska skicka dit tekniker, säger han.

Didrik Vanhoenack­er är biolog på Naturhisto­riska riksmuseet. Han får också titta på bilderna från Solna centrum.

– Jag är inte hundraproc­entigt säker men det ser verkligen ut som råtthål, säger han.

Enligt Didrik Vanhoenack­er finns det inte så många alternativ. Möss gör mindre hål och sorkar lämnar tydligare spår. Kaniner är inte heller tänkbart, enligt honom.

– Spontant tror jag att råttorna bor där och letar mat på annat håll, säger han. Till och från har Solna haft problem med råttor, framför allt i samband med de stora byggprojek­ten på Råsundatom­ten och i Arenastade­n. Varken människor eller råttor gillar sprängning­ar, men råttorna välja omgående att flytta till en lugnare miljö.

Enligt en teori kan det vara de stora byggprojek­ten på Råsundatom­ten och i Charlotten­burg som gjort att råttorna sökt sig till en lugnare miljö och nu dyker upp i centrum.

 ??  ??
 ??  ?? LUTAR. Träden i plantering­en har börjat att luta.
LUTAR. Träden i plantering­en har börjat att luta.
 ?? FOTO: LEIF OLDENBURG ?? MÄNGD. Arne Silverbiel­ke har räknat till närmare 25 hål bara i trädplante­ringen utanför centrum.
FOTO: LEIF OLDENBURG MÄNGD. Arne Silverbiel­ke har räknat till närmare 25 hål bara i trädplante­ringen utanför centrum.
 ?? FOTO: PAULINE CEDERBLAD ?? RÅTTA. Råttorna har invaderat planeringa­rna utanför centrument­rén.
FOTO: PAULINE CEDERBLAD RÅTTA. Råttorna har invaderat planeringa­rna utanför centrument­rén.
 ?? FOTO: LEIF OLDENBURG ?? HÅL. Några av hålen utanför centrument­rén.
FOTO: LEIF OLDENBURG HÅL. Några av hålen utanför centrument­rén.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden