Mitt i Solna

Skola invigde nytt bibliotek

- Leif Oldenburg leif.oldenburg@direktpres­s.se

Pippi var där, Emil var där – och på väggen hängde en teckning av Ida i flaggstång­en. Efter sång och musik var det äntligen dags att inviga Ekensbergs­skolans nya bibliotek.

Hela hösten har biblioteka­rien Gunlög Raihle rensat bland gamla titlar.

– Det mesta har handlat om bokvård. Många böcker var gamla och slitna, berättar Gunlög Raihle som har haft både barn och barnbarn i skolan.

Inte alla böcker försvann från hyllorna för att de var slitna. Somliga har tiden helt enkelt sprungit ifrån. En del äldre böcker använder ord och uttryck för etniska grupper som var vedertagna för 40-50 år sedan, men som i dag anses som diskrimine­rande. I Enid Blytons klassiska Femböcker omnämns exempelvis romer på flera ställen som ”zigenare”.

Men framför allt har det handlat om rensning och digitalise­ring.

– I dag ska det vara lite läskigt och gärna fantasy. Men klassiker som Petson, Alfons Åberg och Astrid Lindgrens böcker är fortfa- rande populära, säger Gunlög Raihle. Invigninge­n av det nya biblioteke­t sammanföll av händelse med Internatio­nella modersmåls­dagen. På Ekensbergs­skolan finns 23 språk represente­rade och Gunlög Raihle visade stolt upp en barnbok på tigrinska som talas i Etiopien och Eritrea.

Barn– och utbildning­snämndens ordförande Marianne Damström Gereben (L) kom till Sverige med sina föräldrar som flykting efter Ungern–revolten 1956. Hon talar fortfarand­e ungerska och hittade till sin glädje en bok på sitt modersmål.

– Jag tjuvkikade och blev jätteglad när jag hittade en bok på ungerska. Är det några här som pratar mitt modersmål, frågade hon barnen och möttes av flera uppsträckt­a händer.

Efter sång och tal klipptes

I dag ska det vara lite läskigt och gärna fantasy.

äntligen bandet. Norah Taranger och Ella Lundgren– Berg i klass 4B var säkra på att de skulle låna fler böcker nu.

– Jag läser helst Harry Potter, sa Ella. – Jag kommer nog låna Gregs dagbok, trodde Norah.

 ??  ??
 ?? FOTO: LEIF OLDENBURG ?? GLADA. Norah och Ella i klass 4b gillar sitt nya bibliotek.
FOTO: LEIF OLDENBURG GLADA. Norah och Ella i klass 4b gillar sitt nya bibliotek.
 ??  ?? SPRÅK. Biblioteka­rien Gunlög Raihle och barn– och utbildning­snämndens ordförande Marianne Damström Gereben botanisera­r bland böckerna på andra språk än svenska.
SPRÅK. Biblioteka­rien Gunlög Raihle och barn– och utbildning­snämndens ordförande Marianne Damström Gereben botanisera­r bland böckerna på andra språk än svenska.
 ?? FOTO: LEIF OLDENBURG ?? BESÖK. Emil och Pippi dök också upp.
FOTO: LEIF OLDENBURG BESÖK. Emil och Pippi dök också upp.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden