Mitt i Solna

Beredda att kämpa för Hagalund

-

Det var minst ett halvt sekel mellan den yngste och äldste deltagaren – ingen behöver tvivla på att Hagalundsb­orna oavsett ålder är beredda att kämpa för att göra sin stadsdel tryggare.

Det var Socialdemo­kraterna i Hagalund som hade arrangerat ett öppet möte om tryggheten i en stadsdel där kriminalit­eten det senaste året lett till flera skottlossn­ingar.

En kvart innan mötestiden tittade Joakim Edhborg, partiets ordförande i Hagalund, på alla tomma stolar:

– Det kanske inte kommer så många, sa han lite oroligt.

Sedan vällde Hagalundsb­orna in. Det var helt fullsatt i lokalen på Hagalundsg­atan 38 när mötet började. Inte en ledig stol, de yngre fick rada upp sig efter väggarna.

Kommunpoli­sen Pär Fridh inledde och pekade på två allvarliga problem i Hagalund: Det förekommer öppen narkotikah­andel i området och flera grovt kriminella personer bor eller är verksamma i stadsdelen.

De personer som var inblandade i förra årets skjutninga­r har dömts och sitter i fängelse, men det finns fortfarand­e mycket kvar att göra.

Flera boende ställde samma fråga till Pär Fridh:

– Varför syns ni aldrig i stadsdelen? Varför kommer ni inte när ungdomar står och röker hasch i garagen? Pär Fridh redogjorde för arbetssitu­ationen i SolnaSundb­ybergs gemensamma lokalpolis­område. Av cirka 120 anställda är 80 poliser. Ett 50-tal arbetar ute på fältet i skift under dygnets 24 timmar.

– Egentligen borde vi vara dubbelt så många. Nu har vi nästan bara tid att åka på rena ingripande­n. Vi måste prioritera stadsdelar som Hallonberg­en och Riss- ne som klassas som utsatta områden. Haschrökni­ng i garage hamnar tyvärr långt ner på vår prioriteri­ngslista, sa Fridh.

– Borde det inte finnas förebyggan­de arbete? Måste vi hamna i samma situation som Hallonberg­en och Rissne för att polisen ska visa sig? undrade en boende.

Socialdemo­kraternas opposition­sråd Sara KukkaSalam talade också om vikten av förebyggan­de arbete:

– Det är politikern­as roll att arbeta förebyggan­de. När polisen kommer in är det oftast försent, sa hon.

En av Hagalundsb­orna, ”kalla mig Matti, det räcker”, berättade att han var pensionera­d polis och kom med ett erbjudande:

– Tydligen får jag dra på mig uniformen igen.

Mycket kom att handla om social service, skolor som stängts och idrottspla­t- ser som har försvunnit från stadsdelen.

– Jag har sett Hagalund växa, utvecklas och avvecklas. Förr fanns det en skola. Nu skingras skolbarnen ut till andra stadsdelar, sa Boel Carlsson från föreningen Ett Levande Hagalund. Balen Ali, 16 år, ställde sig framför den fullsatta salen och berättade om sina erfarenhet­er:

– Jag har bott här i Hagalund sedan jag var två år gammal. Jag har sett folk välja bra och dåliga vägar. De finns kriminalit­et men det bor många bra människor här. Det som behövs är att politikern­a gör något av det man får med sig från sådana här möten. Se till att det verkligen händer något.

Balen Ali fick medhåll av flera kamrater:

– Vi har varit på möten flera gånger tidigare. Men det händer inget. Det är bara tomma ord och löften som aldrig infrias.

Hagalund är ett av Socialdemo­kraternas starkaste fästen i Solna och inte oväntat var det Allianssty­ret som fick hårdast kritik.

– En miljon extra skulle ge alla ungdomar i Solna sommarjobb. Det är inga stora pengar, sa Sara KukkaSalam.

Boel Carlsson gav Pär Fridh ett tips att ta med hem till polishuset på Sundbyberg­svägen:

– Ni äter väl ibland? Nästa gång det är dags för lunch så kom upp hit till Hagalund. Vi har en utmärkt grill och flera bra restaurang­er. Bara att ni syns här ibland skulle göra skillnad.

Det är bara tomma ord och löften som aldrig infrias.

 ??  ??
 ?? FOTO:LEIF OLDENBURG ?? UNGA. Ett stort antal ungdomar kom till mötet för att berätta om sina erfarenhet­er.
FOTO:LEIF OLDENBURG UNGA. Ett stort antal ungdomar kom till mötet för att berätta om sina erfarenhet­er.
 ??  ?? FÖRASLAG. Matti, själv pensionera­d polis, erbjöd sig att plocka fram uniformen igen.
FÖRASLAG. Matti, själv pensionera­d polis, erbjöd sig att plocka fram uniformen igen.
 ?? Leif Oldenburg leif.oldenburg@ direktpres­s.se ??
Leif Oldenburg leif.oldenburg@ direktpres­s.se

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden