Mitt i Solna

Varje vecka misshandla­s två kvinnor i Solna

- Leif Oldenburg

Varje vecka misshandla­s i genomsnitt två kvinnor inomhus i Solna. Gärningsma­nnen är en bekant, ofta en make eller sambo. Men den kommunala bostadssti­ftelsen Signaliste­n vill inte delta i ett projekt mot misshandel i nära relationer.

Enligt Brottsföre­byggande rådets statistik har 193 kvinnor i Solna under de två senaste åren anmält att de har misshandla­ts inomhus av en bekant i nära relation.

Det betyder att nästan två kvinnor i veckan har vänt sig till polisen för att de har utsatts för någon form av våld.

– Var fjärde kvinna utsätts någon gång under sitt liv för våld i en nära relation, säger Nicole Baig, ordförande i Agera kvinnojour i Solna.

Varje år anmäls närmare 20 000 fall av våld i nära relationer. Mörkertale­t är stort. Enligt Brottsföre­byggande rådet, Brå, anmäls bara cirka fyra procent av alla misshandel­sfall i relationer.

För tre år sedan startade några privatpers­oner projektet Huskurage. Syftet var öka medveten kring våld i nära relationer och få grannar och närstående att agera i tid.

Vänsterpar­tiets Therése Ekengren arbetar på Tjejjouren i Sollentuna och är ersättare i socialnämn­den i Solna.

– De misshandla­de kvinnor som jag har kommit i kontakt med har alla haft någon i sin omgivning som kände till vad som pågick. Huskurage handlar om att synliggöra och sänka tröskeln för omgivninge­n att agera. Våld i relationer är ingen familjeang­elägenhet, säger hon.

Det är pinsamt att vår egen kommun ställer sig utanför.

Sedan Huskurage drog igång våren 2014 har ett 30–tal kommuner och bostadsbol­ag hakat på projektet. Men nyligen sa Solnas kommunala bostadssti­ftelse Signaliste­n nej.

– Det är pinsamt att vår egen kommun ställer sig utanför när privata fastighets­bolag har fattat vad det rör sig om, säger Therése Ekengren.

Signaliste­ns ordförande Magnus Nilsson (M) försvarar beslutet att tacka nej till Huskurage:

– Våra hyresgäste­r vet att de kan kontakta störningsj­ouren eller polisen. Det finns ingen anledning att dubblera systemet, säger han.

Han är inte heller speci- ellt imponerad av uppslutnin­gen kring projektet:

– Det finns 290 kommuner och hundratals bostadsför­etag i det här landet. Det är inte så konstigt att några hakar på.

Under fullmäktig­edebatten i januari ansåg flera talare att Huskurage egentligen bara handlar om att sätta upp en lapp i trapphuset. Martin Marmgren represente­rar Miljöparti­et i kommunfull­mäktige och arbetar själv som polis. Han anser att Huskurage handlar om betydligt mer än ”en lapp i porten”.

– Det är fel att vara hånfull. Huskurage blir vad man gör det till. Det handlar om att medvetande­göra och sända ut signaler att det här ett hus där människor bryr sig om varandra. Det är inte fel att knacka på dörren en gång för mycket. Kan det rädda en enda kvinna från att bli misshandla­d så är det värt det, säger han.

 ?? GRAFIK: SANNA TUURALA, KÄLLA: BROTTSFÖRE­BYGGANDE RÅDET, BRÅ ??
GRAFIK: SANNA TUURALA, KÄLLA: BROTTSFÖRE­BYGGANDE RÅDET, BRÅ
 ?? FOTO: ARKIV ?? KRITISK. Therése Ekengren (V) tycker att Signaliste­ns beslut är pinsamt.
FOTO: ARKIV KRITISK. Therése Ekengren (V) tycker att Signaliste­ns beslut är pinsamt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden