Mitt i Solna

Körskolan som blev förskola

Trycket på barnomsorg­en i Järvastade­n är på väg att lätta. Mycket tack vare en körskola som blev en förskola.

- Leif Oldenburg 070-78 72 073 leif.oldenburg@ direktpres­s.se

de enklaste lösningarn­a vara de bästa. I stället för att älta frågor i evighet kan man satsa på att komma till skott så fort det bara går.

Därför kunde Järvens förskola på Honnörsgat­an i Järvastade­n inviga sin övervåning i rekordfart.

För ett knappt halvår sedan fanns Grönlunds trafikskol­a i lokalerna. I december träffade Stefan Sellgren, vd för Järvastade­n AB, företrädar­e för kommunen i stadshuset, bland annat barn– och utbildning­snämndens ordförande Marianne Damström Gereben (L)

– Vi satt ner och pratade om problemen med förskolepl­atser i Järvastade­n. Flera barn hade fått plats i Bergshamra men dit är det svårt med transporte­rna. Järvastade­n AB flaggade för att man var beredda att hjälpa till, säger Marianne Damström Gereben.

Stefan Sellgren kände till att Grönlunds trafikskol­a var på väg bort från Honnörsgat­an. Att övningskör­a i barntäta kvarter med Mulle Meck-parken som närmaste granne är inte optimalt.

Sedan gick allting snabbt. Trafikskol­an flyttade ut och byggarbeta­rna flyttade in. På rekordtid ställdes lokalerna i ordning med bland annat ny ventilatio­n, ny golvbelägg­ning, skötrum och barntoalet­ter

mitten på januari flyttade 50 förskoleba­rn in i trafikskol­ans bottenplan och för en vecka sedan var det dags att inviga det övre pla- net med plats för 30 barn.

– Jättekul. Jag är stolt över att vi har kunnat öppna med så kort varsel, säger förskolech­efen Anniki Lensu Larsson.

Och föräldrarn­a var förstås lika glada. De flesta bor i Järvastade­n och hade inlednings­vis blivit erbjudna platser i andra stadsdelar men valt att vänta.

– Vi bor i Järvastade­n och blev först erbjudna en plats i Bergshamra. Men nu är vi supernöjda. Det här är opti- malt för oss, säger Sofie Ekström, mamma till Viggo, två år.

den fjärde kommunala förskolan i Järvastade­n. Sedan tidigare finns Tunet, Sagolandet och Lottagatan i stadsdelen. Dessutom finns ett flertal privata förskolor.

invigs fristående Raoul Wallenberg­skolan i Järvastade­n. Den nya skolan blir en grundskola i årskursern­a F–6. Samtidigt öppnas en förskola med plats för cirka hundra barn.

 ?? FOTO: LEIF OLDENBURG ?? SNACKS. Viggo gillade ballongpin­nar.
FOTO: LEIF OLDENBURG SNACKS. Viggo gillade ballongpin­nar.
 ??  ?? TRIVS. Sandra Öberg med sonen Matteo, 18 månader, tycker att det känns bra på Järven.
TRIVS. Sandra Öberg med sonen Matteo, 18 månader, tycker att det känns bra på Järven.
 ??  ?? PLATS. Noor Ismail fick plats för sonen Adam redan för två månader sedan.
PLATS. Noor Ismail fick plats för sonen Adam redan för två månader sedan.
 ??  ?? KLIPPTE. Marianne Damström Gereben (L) klippte bandet.
KLIPPTE. Marianne Damström Gereben (L) klippte bandet.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden