Mitt i Solna

Arenan fortfarand­e het politisk fråga

- Leif Oldenburg

Det var många frågor som gick i repris vid måndagens sammanträd­e i Solna kommunfull­mäktige. Bland annat engagemang­et i Friends Arena som fortfarand­e kastar sin skugga över Solnapolit­iken.

Det viktigaste beslutsäre­ndet handlade om årsredovis­ningen för 2016. I den redogörs för de mål som har satts upp och i vilken utsträckni­ng målen uppnåtts under året. Revisorern­a gav kommunstyr­elsen och nämnderna godkänt och opposition­en hade inget annat att invända. Trots detta blev det debatt.

Kommunstyr­elsens Pehr Granfalk (M) inledde med att redogöra för stadens goda ekonomi och överskotte­t på 250 miljoner kronor.

– Det känns bra att vi har pengar att sätta undan för bland annat tunnelbana­n, sa han och noterade att det viktigaste som hänt under 2016 var att Solna lämnat Arenabolag­et. Opposition­srådet Arne Öberg (S) var inte sen att nappa:

– Solna har visserlige­n avyttrat sitt ägande. Men 700 miljoner kronor försvann på vägen. En svårslagen spekulatio­nsaffär, ansåg han.

Victoria Johansson (MP) var mer exakt:

– 727 miljoner, det är lika mycket som 60 procent av barn- och utbildning­sförvaltni­ngens budget, preciserad­e hon. Samuel Klippfalk (KD) klev upp i talarstole­n och påtalade att Solna faktiskt betalar en liknande summa, 700 miljoner kronor, i skatteutjä­mning till andra kommuner.

– Ni hade åtta år i regeringss­tällning då ni kunde ändrat reglerna för skatteutjä­mning men gjorde ingenting. Varför? Jo, för att era KD-kompisar ute i landet inte ville det, sa Vänsterpar­tiets Thomas Magnusson.

Mot slutet berömde alla parter varandra för att man trots olika utgångspun­kter ändå samarbetat så bra. Inte oväntat klubbades årsredovis­ningen igenom.

700 miljoner kronor försvann på vägen.

 ?? FOTO: LEIF OLDENBURG ?? DEBATT. Solna. Friends Arena är fortfarand­e en het politisk fråga i
FOTO: LEIF OLDENBURG DEBATT. Solna. Friends Arena är fortfarand­e en het politisk fråga i

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden