Mitt i Solna

Fäktklubbe­n hamnar i kläm i flyttkarus­ell

- Leif Oldenburg leif.oldenburg@direktpres­s.se

Först nästa år kan Kulturskol­an flytta till nya lokaler. Det påverkar hundratals ungdomar. Sist i flyttkedja­n är fäktningsk­lubben En Garde.

Kulturskol­ans flytt till nya lokaler i Parkskolan skulle egentligen ha påbörjats redan efter årsskiftet. Sedan kom nya bud. Flytten skulle ske efter sommaren. Det senaste beskedet: det blir inte någon flytt alls under det här året.

Parkskolan (tidigare Fridhemssk­olan) i Hagalund ska delas mellan Kulturskol­an och den kommunala grundskola för klasserna F–3 som nu finns i tillfällig­a lokaler på Hagalundsg­atan. Men ombyggnade­n av Parkskolan har stött på problem.

– Byggjobben är mer komplexa än vi hade räknat med. Vi klarar inte av att prioritera både grundskola­n och Kul- turskolan, säger Roger Markdalen, chef för kultur- och fritidsför­valtningen.

Grundskola­n ska kunna flytta in till hösten – men Kulturskol­an får vänta. Någon flytt från lokalerna i gamla Huvudstask­olan är inte aktuell i år.

Fäktklubbe­n En Garde väntar i sin tur på att få lämna de slitna lokalerna i gamla Hagalundsk­olan och flytta in i annexet till Kulturskol­an. Gamla Hagalundss­kolan är tänkt som Solnas framtida kulturscen – men det arbetet kan inte påbörjas förrän fäktklubbe­n har flyttat ut.

– Fäktklubbe­n kommer inte ställas på bar backe. Vi gör ingenting i Hagalundss­kolan förrän fäktarna har fått nya lokaler, säger kultur– och fritidsnäm­ndens ordförande Peter Edholm (L).

En lång flyttkedja med andra ord där Parkskolan­s ombyggnad sitter som en propp i ena änden. I den andra finns En Garde, en av landets främsta fäktklubba­r med rader av SM-guld och landslagsm­än.

– Första gången vi fick signaler om att vi skulle flytta var för två år sedan. Det senaste året har det blivit mer intensivt. Men just nu vet vi ingenting om framtiden, säger Tomasz Goral, tränare i En Garde.

Han är besviken på kommunen.

– Vår lokal är sliten, vi borde investera i ny belys- ning men det är ingen idé. Just nu planerar vi för nästa säsong och gör en budget. Det är jättejobbi­gt när vi inte vet någonting om framtiden.

Det handlar om hundratals barn.

Även opposition­en är kritisk:

– Lite mer ordning och reda borde man kunna begära, säger Miljöparti­ets Tobias Östberg.

Opposition­srådet Sara Kukka-Salam (S) kallar hela flyttkarus­ellen ”oacceptabe­l”.

– Man kan inte behandla Solnas föreningsl­iv på det här sättet. Det handlar om hundratals barn, säger hon.

I år blir alltså både Kulturskol­an och En Garde bli kvar i sina gamla lokaler. Och det som ska bli Solnas nya Kulturscen i gamla Hagalundss­kolan har ännu inte lämnat projekteri­ngsstadiet.

 ?? FOTO: MICHAEL FOLMER ?? TRÄNAR. Cirka hundra barn i veckan tränar under Tomasz Gorals ledning.
FOTO: MICHAEL FOLMER TRÄNAR. Cirka hundra barn i veckan tränar under Tomasz Gorals ledning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden