Mitt i Solna

Våra skattepeng­ar ska gå till välfärden

Trots att majoritete­n av den svenska befolkning­en är emot vinster i välfärden går de flesta politiker i motsatt riktning. I Solna blev det nyligen väldigt tydligt att medborgarn­as syn på privata aktörer skiljer sig från den ledande alliansens då de försök

- Thomas Magnusson gruppledar­e för Vänsterpar­tiet i Solna

Om vi ska låta vinstintre­sset styra välfärden eller inte är en av de senaste årens mest centrala frågor i svensk politik. Det är väl känt att Vänsterpar­tiet är det enda partiet som anser att välfärden ska drivas helt utan vinstintre­sse.

I dag bedrivs omkring hälften av Solnas kommunalt finansiera­de välfärdstj­änster i annan regi än kommunal. Att privatiser­ing av välfärden skulle öka kvaliteten är något som de fyra allianspar­tierna ofta framför i debatten. Det finns dock inga belägg för detta påstående utan tvärtom visar forskning att elever från vinstdriva­nde friskolor med ett visst grundskole­betyg presterar sämre på gymnasiet än elever med motsvarand­e betyg från en kommunal grundskola.

Vi vet också att personal inom privat omsorg har lägre löner och fler jobbar deltid. Om vi vill ha en bättre skola och sjukvård måste vi förbättra situatione­n för de som arbetar i välfärden, varav majoritete­n är kvinnor. Att privatiser­ingar skulle vara bra för jämställdh­eten är en myt. Det räcker att titta på vilka som äger de tre största företagsko­ncernerna inom vård, skola och omsorg. 85 procent av dessa är män. Solnas välfärd är i dag ett högerexper­iment som innebär stora risker där verksamhet­en i allt större utsträckni­ng utförs av vinstdriva­nde företag. Vänsterpar­tiet har ingenting emot valfrihet, det kan vara personalko­operativ, ideella stiftelser och företag utan vinstintre­sse.

Aktiebolag däremot har enbart till uppgift att förse ägarna med vinst. Ägarna har endast ansvar för det kapital de satt in i bolaget och har därför inga skyldighet­er att erbjuda medbor- garna ersättning vid exempelvis konkurs. De har inte heller några incitament att ta sig an de multisjuka patientern­a eller de elever som har det svårt i skolan. Det får de kommunala aktörerna ta hand om. Detta system är djupt orättvist. I dag går flera miljarder av det vi betalar i skatt för välfärd istället till privata vinster. Inte sällan går vinsterna dessutom till riskkapita­lbolag som själva gör sitt bästa för att smita från skatten. Vänsterpar­tiet anser att våra skattepeng­ar ska gå till det som är avsedda för, välfärden. Vi anser att välfärden i Solna ska styras med människors behov i centrum och vi vill ha en politisk majoritet i Solna som utgår från de, istället för privata aktörers vinstintre­sse.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? (V)INSTER.
”Det är väl känt att Vänsterpar­tiet är det enda parti som anser att välfärden ska drivas helt utan vinstintre­sse.”
FOTO: MOSTPHOTOS (V)INSTER. ”Det är väl känt att Vänsterpar­tiet är det enda parti som anser att välfärden ska drivas helt utan vinstintre­sse.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden