Mitt i Solna

Sjuårige Richard gör succé som filmskapar­e

- Jonas Carlsson jonas.carlsson@direktpres­s.se

Snart åttaårige Solnabon Richard Bjurström gör succé som filmskapar­e och har blivit dubbelt belönad på kort tid. Han har redan stora planer för framtiden.

– Det är bra att jag får priser, men jag gör inte film för att få priser, utan för att det är kul, säger Richard Bjurström.

I en lägenhet i Norra Haga norra bor en familj där en riktig filmtalang finns. Richard Bjurström har nyligen fått pris för sin kortfilm ”Babiandjun­geln”, först vid Stockmotio­n – Stockholms läns kortfilmsf­estival, där han vann i åldersklas­sen 6–12 år, och sedan vid Stockholm filmfestiv­al junior, åldersklas­s 6–10 år. Han använder sig av stop motion-teknik, där figurer flyttas ett steg efter varje tagning.

Richard beskriver utförligt handlingen i sin vinnande film:

– Det är en babian som utforskar djungeln och blir jagad av en krokodil. På slutet kommer krokodilen i kapp, men babianen klarar sig till slut från krokodilen, förklarar Richard. Intresset för att göra film började för några år sedan och fick riktigt stark gnista efter en workshop på Bergman center på Fårö. Han har flera filmer på gång, antingen där det ska läggas på ljud eller där han håller på med själva figurerna och handlingen.

Richard tycker att den stora tjusningen med att göra film är att kunna styra handlingen.

– Man får bestämma exakt själv hur filmen ska bli, säger Richard Bjurström. Föräldrarn­a Maria Bjurström och Pär Olsson är så klart väldigt stolta över sin krea- tive son. Men de såg redan tidigt att han hade mycket kreativite­t i sig.

– Han har livlig fantasi och är bra på att uttrycka sig. Redan som liten ritade han jättemånga teckningar som tillsamman­s blev en historia. Men sedan ville han att bilderna skulle börja röra på sig, säger mamma Maria. Richards kreativite­t märks även på andra sätt. Han skriver gärna böcker och spelar schack. Men det verkar som att det är filmskapan­det som kommer i första rummet. Han vill syssla med film och bli känd – men sedan vill han ha en karriär till. Allt är redan planerat.

– När jag är vuxen ska jag göra 20 tecknade långfilmer. Sedan ska jag bli djurskötar­e, säger Richard Bjurström.

Han har livlig fantasi och är bra på att uttrycka sig.

 ??  ?? BOK. Richard Bjurström gillar inte bara att göra film. Han gillar att skriva också.
BOK. Richard Bjurström gillar inte bara att göra film. Han gillar att skriva också.
 ?? FOTO: JONAS CARLSSON ?? FAMILJ. Richard Bjurström med pappa Pär Olsson, mamma Maria Bjurström och dottern Rebecca Bjurström.
FOTO: JONAS CARLSSON FAMILJ. Richard Bjurström med pappa Pär Olsson, mamma Maria Bjurström och dottern Rebecca Bjurström.
 ?? FOTO: JONAS CARLSSON ?? ARBETE. Richard Bjurström jobbar på sin nästa film ”Drakskogen”.
FOTO: JONAS CARLSSON ARBETE. Richard Bjurström jobbar på sin nästa film ”Drakskogen”.
 ??  ?? FIGUR. Så här ser draken ut som RIchard Bjurström skapat till sin nästa film.
FIGUR. Så här ser draken ut som RIchard Bjurström skapat till sin nästa film.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden