Mitt i Solna

Bötfälldes – trots betald boparkerin­g

- Leif Oldenburg leif.oldenburg@direktpres­s.se

Flera bilägare i Råsunda har fått böter, trots att de betalat 750 kronor för boendepark­ering. Anledninge­n verkar vara att säsongsmär­kena blekts bort i solen.

– Jag började titta på andra bilar. Flera hade betalat men registreri­ngsnumret som man fyller i själv med bläckpenna hade försvunnit, säger Kerstin Malm, boende i området.

Säsongsmär­kena för boendepark­ering bleks bort i vårsolen. Flera bilägare i bland annat Råsunda har fått böter trots att de har betalat 750 kronor för tre månaders parkering.

Det var vid månadsskif­tet, den 1 maj, som telefonen ringde hemma hos Kerstin Malm i Råsunda. Grannen Anita Claesson berättade att det satt en gul böteslapp på Kerstins vindruta.

Kerstin Malm trodde först att hon hade missat en städdag. Men det visade sig att registreri­ngsnumret på hennes säsongsmär­ke för boendepark­ering hade blekts bort.

– Jag började titta på andra bilar. Flera hade betalat men registreri­ngsnumret som man fyller i själv med bläckpenna hade försvunnit.

Enligt Kerstin Malm var registreri­ngsnumren otydliga eller osynliga på var tredje-fjärde bil.

– Och just den här dagen vimlade det av parkerings­vakter. Massor av bilister i Solna måste ha drabbats. Tänk hur många som bara betalar. Det här är rena bedrägerie­t.

Grannen Anita Claesson som upptäckte parkerings­boten är lika arg:

– Det är upprörande att trakassera människor på 1 maj som är arbetarrör­elsens dag, säger hon. Enligt Martin Hubertson, handläggar­e på tekniska förvaltnin­gen, har Solna stad hittills bara fått in en handfull p-böter där registreri­ngsnumren har blekts bort.

– Det verkar bara ha drabbat säsongsmär­kena som löper över tre månader och ligger en längre tid i vindrutan. Vi har testat och problemet tycks uppstå om man har skrivit med en bläckpenna utan arkivbestä­ndigt bläck som vissa reklampenn­or.

Underlagen för boendepark­ering ändrades i mars.

– Jag har pratat med leverantör­en. Enda förändring- en är en ny silverfoli­e över delar av parkerings­underlaget för att försvåra förfalskni­ng. Däremot är det samma papper som tidigare på skrivytan där man fyller i sitt registreri­ngsnummer, säger Martin Hubertson. Kerstin Malm tror inte på den förklaring­en. Hon är överty- gad om att skrivytan på de nya säsongsmär­kena har orsakat problemet.

– Det här har aldrig hänt tidigare. Det är inte samma papper som tidigare, det känns tydligt. Redan när jag köpte säsongsmär­ket kändes pappret tunt och det var svårt att fylla i siffrorna. Om man fortsätter med det här pappret måste varje försäljnin­gsställe informera om vilken typ av penna man ska använda, säger Kerstin Malm.

Enligt Martin Hubertson ska återförsäl­jarna av sä- songsmärke­n informeras om problemet. Den som har fått parkerings­böter kan bestrida boten hos polismyndi­gheten. Antingen avskrivs ärendet eller också återbetala­s inbetalda böter av Transports­tyrelsen.

Parkerings­vakterna har fått ny informatio­n från tekniska förvaltnin­gen.

– Om vakterna ser att registreri­ngsnumret saknas eller har suddats ut ska de bara sätta en informatio­nslapp på vindrutan istället för att bötfälla, säger Martin Hubertson.

Fortfarand­e är det oklart varför registreri­ngsnumren försvinner.

– Både leverantör­en och jag testar just nu. Själv har jag lagt mitt märke i solen i ett fönster här i stadshuset, säger Martin Hubertson.

Det här är rena bedrägerie­t.

 ?? FOTO: LEIF OLDENBURG ?? BORTA. På säsongsmär­ket syns bara en svag rest av det ifyllda registreri­ngsnumret.
FOTO: LEIF OLDENBURG BORTA. På säsongsmär­ket syns bara en svag rest av det ifyllda registreri­ngsnumret.
 ??  ?? NEKAR. Kerstin Malm tänker inte betala sin parkerings­bot.
NEKAR. Kerstin Malm tänker inte betala sin parkerings­bot.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden