Mitt i Solna

Hur ska vi stoppa klottrarna?

Sverigedem­okraternas helsidesan­nons i förra veckans Vi i Solna (nummer 18) förklarar att de motsatt sig bygget av modulbostä­der eftersom de kostar för mycket pengar. De utelämnar dock det faktum att det finns en lagstiftni­ng i Sverige som sedan ett år til

- Lars Rådén (M) kommunalrå­d för arbete och integratio­n

Om inte modulbostä­derna byggs, behöver vi i stället använda andra dyra övergångsl­ösningar som exempelvis lägenheter från bostadskön eller stänga idrottshal­lar och göra om dem till sovsalar.

Sverigedem­okraterna brukar ju knappast föreslå att nyanlända ska gå före i bostadskön, så det är lite oklart hur deras lösning skulle se ut. Finansieri­ngen av modulbostä­derna kommer från hyrorna som tas ut av de inflyttade, pengar de får genom den statliga etablering­sersättnin­gen. Vår lösning med modulbostä­der flyttar kostnaden för bostäderna till den enskilde vilket är rätt och riktigt.

Solna har i flera sammanhang upp- märksammat­s som Sveriges bästa kommun på integratio­n. Det är resultatet av att vi är tydliga med vad som gäller och vilka krav som ställs. I Solna får nyanlända ett tillfällig­t kontrakt på två år som de betalar själva. Solna erbjuder verktygen som behövs för att klara den egna etablering­en, som utbildning, arbetsmark­nadsintrod­uktion, språkträni­ng och samhällsor­ientering. Ansvaret att hitta egen försörjnin­g och bostad vilar därefter på den enskilde. I allianssty­rda Solna är det ordning och reda på mottagande­t. Vi vågar ställa krav och lyckas därför med integratio­nen.

Solna har i flera sammanhang uppmärksam­mats som Sveriges bästa kommun på integratio­n.

 ??  ??
 ?? FOTO: LEIF OLDENBURG ?? MODULBOSTÄ­DER. ”Om inte modulbostä­der byggs, behöver vi i stället använda andra dyra övergångsl­ösningar”, skriver Lars Rådén (M).
FOTO: LEIF OLDENBURG MODULBOSTÄ­DER. ”Om inte modulbostä­der byggs, behöver vi i stället använda andra dyra övergångsl­ösningar”, skriver Lars Rådén (M).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden