Mitt i Solna

Så firade Dagny 105 år

- Jonas Carlsson

Solnabon Dagny Carlsson är inte bara känd som Sveriges äldsta bloggare. Nu har hon dessutom blivit lite äldre. Den 8 maj fyllde hon 105 år.

– Jag har i alla fall inte ont någonstans, svarar Huvudstabo­n Dagny Carlsson på frågan hur det känns att fylla 105 år.

Dagny Carlsson såg till att fira sin födelsedag ordentligt. Först hemma i lägenheten med släkt och vänner. Då passade kommunen genom kommunalrå­det Samuel Klippfalk (KD) på att göra ett besök för att gratulera 105-åringen med blommor.

Dagny skämtar om att hon fått mycket uppmärksam­het från annat håll, men att nu kom kommunen äntligen och besökte henne.

– Jag har alltid tänkt att kommunen är de enda som inte bryr sig, skämtar hon och får samtidigt Samuel Klippfalk att dra på smilbanden. Hon firade dagen med att äta gott på restaurang Ulla Winbladh på Djurgården. Att hon lyckats uppnå den höga åldern på 105 år tror hon har att göra med att hon har bra gener.

– Jag är väl en ålderdomen­s motsvarigh­et till ungdomens källa.

Dagny Carlsson föddes i Kristianst­ad och kom till Stockholms­området när hon var nästan 40 år efter några svängar i bland annat Norrköping och Örebro. Hon har under sitt liv bland annat jobbat som sömmerska, arbetsleda­re på en korsettfab­rik, på Trafiksäke­rhetsverke­t och har räknat ut pensioner åt folk på Försäkring­skassan.

Men för allmänhete­n blev hon känd när hon runt 100-årsåldern började blog- ga efter att ha övertagit en dator från en släkting. Hon har sedan dess lärt ut hur datorer används till pensionäre­r i Solna. Att hon började blogga har säkerligen att göra med hennes personligh­et, att hon inte är rädd för att pröva på något nytt.

– Jag är otroligt nyfiken. Annars får man aldrig reda på någonting.

 ??  ?? MIDDAG. Efter firandet i lägenheten blev det middag på Wärdshuset Ulla Winbladh på Djurgården.
MIDDAG. Efter firandet i lägenheten blev det middag på Wärdshuset Ulla Winbladh på Djurgården.
 ?? FOTO: MICHAEL FOLMER ?? DATOR. Dagny har sin dator i en liten sovrumshör­na där hon bloggar. På mittbilden uppe till vänster är Dagny 27 år.
FOTO: MICHAEL FOLMER DATOR. Dagny har sin dator i en liten sovrumshör­na där hon bloggar. På mittbilden uppe till vänster är Dagny 27 år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden