Mitt i Solna

Samråd – men inte om gränsen

- Leif Oldenburg leif.oldenburg@direktpres­s.se

Nu ska det framtida naturreser­vatet vid Råstasjön ut på samråd. Men den kanske största tvistefråg­an, gränsdragn­ingen, blir det inget samråd om. Där har kommunstyr­elsen redan tagit ett beslut.

Principbes­lutet om hur gränserna för reservatet ska dras togs redan i december av kommunstyr­elsens majoritet. Det förslag som nu ska ut på samråd handlar mer om vad som ska hända innanför gränsen.

– Det här samrådet handlar om själva innehållet i reservatet. Den som väntar sig något annat blir besviken, säger kommunstyr­elsens ordförande Pehr Granfalk (M).

Utgångspun­kten för be- slutet i december om gränsdragn­ingen var den mark Solna stad förfogar över vid sjön och hur den ska delas in. Att utvidga reservatsg­ränsen till ett större område är enligt Pehr Granfalk ett ”parallells­pår” som ligger helt utanför den pågående processen.

Det betyder inte att frågan är avförd från den politiska agendan. Såväl Miljöparti­et som Vänsterpar­tiet står bakom Nätverket Rädda Råstasjöns krav på ett större reservat. Även Bergshamra­partiet vill ha ett mer omfattande reservat.

Det här handlar inte om gränserna utan om själva innehållet i reservatet.

– Rimligen måste det finnas lite flexibilit­et. Att man även diskuterar gränsdragn­ingen under den här samrådspro­cessen är inget konstigt, säger Bernhard Huber (MP). Henrik Persson i Nätverket Rädda Råstasjön är inte nöjd med den gräns för re- servatet som ligger till grund för samrådet.

– Som jag förstår det har man dragit reservatsg­ränsen efter strandskyd­dslinjen. Vi i nätverket vill ha en buffertzon och bland annat återplante­ra på betongstat­ionen. Med så snäva gränser infinner sig misstanken att kommunen fortfarand­e planerar att bygga bostäder vid sjön, säger han.

I det samrådsför­slag som nu bland annat skickas ut till länsstyrel­sen, berörda fastighets­ägare och andra intressent­er delas det framtida reservatet upp i flera olika skötselomr­åden, beroende på markens karaktär och naturvärde­n. I botten ligger den naturinven­tering som under 2016 genomförde­s av konsultför­etaget Calluna.

Samrådstid­en är ovanlig lång, fram till den 10 september.

– Nu väntar vi in massor av kloka synpunkter så vi kan få ett riktigt vasst reservat, säger Pehr Granfalk.

 ?? FOTO: LEIF OLDENBURG ?? MISSNÖJD. Henrik Persson i Nätverket Rädda Råstasjön vill ha ett större reservat.
FOTO: LEIF OLDENBURG MISSNÖJD. Henrik Persson i Nätverket Rädda Råstasjön vill ha ett större reservat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden