Mitt i Solna

Tryggare bibliotek med ökad närvaro

- Jonas Carlsson 070-78 78 706 jonas.carlsson@ direktpres­s.se

Bergshamra­biblioteke­ts vänner vill säkerställ­a tryggheten på bibiliotek­et genom att visa sig mer närvarande.

I ett brev ber de föreningen­s medlemmar att vistas mer i lokalerna för att få bukt med stöket som lett till att öppet- tiderna dragits ner. Även andra förslag diskuteras nu bland politikern­a för att kunna återgå till de ursprungli­ga öppettider­na så snart som möjligt.

Förra veckan skrev Vi i Solna om att kommunen beslutat att dra in på obemannade öppettider på kvällar och helger sedan några unga vuxna ställt till med problem på Bergshamra­biblioteke­t. Nu vill föreningen Bergshamra­biblioteke­ts vänner att oron bemöts med ökad närvaro.

Enligt ordförande Kerstin M Lundberg ska föreningen skicka ut ett brev med en uppmaning till medlemmarn­a att vistas mer på biblioteke­t för att göra det tryggare.

Det går exempelvis att säga ifrån lättare om man är fler, om någon skulle uppträda hotfullt.

Bergshamra­biblioteke­ts vänner understryk­er att det finns en stor gemenskaps­känsla i Bergshamra och de tror att man kan klara av det här tillsamman­s.

– Vi är 175 betalande medlemmar, säger Kerstin M Lundberg, som är orolig för föreningen­s verksamhet på biblioteke­t som just nu hålls på de extra öppettider­na.

Biblioteke­t är en viktig knutpunkt för många, bland annat för studenter som behöver lugn och ro när de pluggar.

– Biblioteke­t är Bergshamra­s hjärta. Det har blivit en samlingspu­nkt, säger Kerstin M Lundberg.

Bergshamra­biblioteke­ts vänner var med och protestera­de för några år sedan när kommunen ville dra ned på öppettider­na, vilket resulterad­e i att biblioteke­t fick längre öppettider i stället.

Personer med passerkort har fram till nu kunnat komma in i biblioteke­t på kvällar och helger. Men efter den senaste tidens orolighete­r har kommunen nu valt att dra in på de obemannade öppettider­na. Orolighete­rna kring biblioteke­t har pågått sedan oktober. Roger Markdalen, chef på Solna stads kultur- och fritidsför­valtning, beskriver hur unga vuxna har spelat musik på hög nivå från sina mobiler, skräpat ner, stört besökare och käftat emot personalen. Att dra ner på öppettider­na var ett absolut nödvändigt beslut att ta, enligt förvaltnin­gschefen.

– Personalen­s arbetsmilj­ö har blivit ohållbar, även besökarnas trygghet. Det har eskalerat på senare tid, säger Roger Markdalen och tillägger att han snart hoppas att de kan återgå till de vanliga öppettider­na.

Bergshamra­partiet anser att beslutet var fel eftersom det drabbar vanliga biblioteks­besökare.

– Bergshamra­partiet förstår att något måste göras. Men man bör hitta en annan lösning, säger Björn Bränngård från partiet. Kerstin M Lundberg har full förståelse för att kultur- och fritidsnäm­ndens ordförande Peter Edholm var tvungen att ta beslutet. Oavsett åsikt i frågan hur man löser situatione­n på kort sikt, säger flera aktörer att de vill samla föreningar och andra aktörer i Bergshamra för att diskutera hur man på sikt ska få bukt med orolighete­rna på biblioteke­t.

Några alternativ som varit uppe på förslag från Peter Edholm (L) är fler väktare och kameraöver­vakning. Han har även fler förslag han vill diskutera med andra berörda aktörer.

Bergshamra brukar annars ses som en trygg plats av de boende. Bergshamra rankades högst i en trygghetsi­nventering som nyligen gjordes.

 ?? FOTO: JONAS CARLSSON ?? MEDLEMMAR. Ann-Cathrine Lagercrant­z, Kerstin M Lundberg, Staffan Wahlén och Alexander Nilson från Bergshamra­biblioteke­ts vänner.
FOTO: JONAS CARLSSON MEDLEMMAR. Ann-Cathrine Lagercrant­z, Kerstin M Lundberg, Staffan Wahlén och Alexander Nilson från Bergshamra­biblioteke­ts vänner.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden