Mitt i Solna

MED FÅR I KOPPEL PÅ SOLNAS GATOR

Att se hundar ute i koppel är knappast något ovanligt. Men på söndagen kunde Solnaborna bevittna hur ett gäng får var ute och gick på promenad.

- Jonas Carlsson 070-78 78 706 jonas.carlsson@ direktpres­s.se

Bakom fårvandrin­gen står den ideella föreningen Kulturland­skaparna som har får på Överjärva gård. Varje vår erbjuds allmänhete­n att vandra med fåren på Överjärva gård till en beteshage i Tivoli i Bergshamra. De som först blev tilldelade får att ta hand om under resans gång var familjen Sjöström som varit med på fårvandrin­gen förut. De fick några starka får att ta hand om, men var inte oroliga inför uppgiften.

– Senast fick vi också star- ka får och det gick ganska bra, säger Elvira Sjöström. Elvira Sjöström är dotter till Laila och Jonas Sjöström och även Elviras kompis Elina Lyhde Nyal var med och gick med fåren. Vi i Solna fick också en pratstund med några deltagare från Solna.

– Jag såg ett tips på Facebook om det här. Det såg så mysigt ut på bilderna och det här är en chans att komma nära djur. Men det är så klart mest för barnen, säger Sara Lundqvist som kommit med sin son Sixten och familjen Nordström.

Vandringen gick från gården förbi området för Ulriksdals slott innan den avslutades i Bergshamra. Många förbipasse­rande blev glatt överraskad­e och tog fram mobilen för att ta kort eller stannade bara upp och njöt av att se fåren. Deltagarna var också väldigt nöjda efteråt. Kulturland­skaparnas ordförande­n Ulla Alm berättar att så brukar var fallet och det är hon såklart väldigt nöjd med.

– Det är ju otroligt, säger hon.

Hon brukar få beröm för fårvandrin­gen, men även för allt jobb som läggs ned på fåren.

– Det är mycket jobb, men betalninge­n är att folk är så positiva, säger hon. Totalt vägleddes 36 får till Bergshamra. Ulla Alm och de andra på Kulturland­skaparna kommer att se till att fåren slussas runt till olika beteshagar under resten av sommarhalv­året.

 ??  ??
 ?? FOTO: JONAS CARLSSON ?? REDO. Elina Lyhde Nyal, Ali Haberfield, Elvira Sjöström, Laila Sjöström och Jonas Sjöström inför fårvandrin­gen.
FOTO: JONAS CARLSSON REDO. Elina Lyhde Nyal, Ali Haberfield, Elvira Sjöström, Laila Sjöström och Jonas Sjöström inför fårvandrin­gen.
 ??  ??
 ??  ?? ULLIGT. Får från Överjärva gård.
ULLIGT. Får från Överjärva gård.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden