Mitt i Solna

AIK gör sig redo för Allsvenska­n

- Anders Ekström

Arbetet med att göra AIK:s handbollsd­amer allsvenska är i full gång. Förra säsongens trupp håller på att säkras upp, ett par nyförvärv är på väg in och dessutom har ett spännande samarbete med Finland inletts.

Det var inte många som räknade med AIK:s succésäson­g 2016/17. Säsongen innan hade de ju kvalat sig kvar i division 1 norra och inte så mycket talade för Gnaget i den nyss avslutade säsongen. Men tji fick de flesta.

Det svartgula handbollsg­änget vann tredje divisionen med stil – 37 inspelade poäng av 44 möjliga. Och sedan en tid tillbaka pågår arbetet med att dels göra klubben allsvensk och likaså få ihop ett slagkrafti­gt lag.

– Vi har medvind, jag tycker det känns bra hittills, berättar Göran Hagberg som är sportchef för damerna men innehar även flera andra roller i klubben.

Flera samarbeten har upprättats. Bland annat ett spännande sådant med vårt östra grannland. Sedan tidigare finns det två finska målvak- ter i AIK och båda två har huserat i det vitblå landslaget. Nu siktar Solnaklubb­en på att fördjupa samarbetet.

– Vi gör det för att hjälpa Finland med att utveckla sin handboll och vi gör det även för att vi eventuellt kan få bra spelare hit. I Finland finns det bara två bra lag, så de behöver komma hit för att få bättre matchning. Det är ett annorlunda samarbete men det känns perfekt för oss, fortsätter Göran Hagberg.

Budgeten höjs markant i och med att AIK avancerar i divisioner­na.

– Ja, det blir en kraftig höjning. Nästan dubbelt upp. Vi hoppas kunna lösa ekonomin med olika samarbetsp­artners. Det är ett arbete som pågår hela tiden.

Den kanske allra viktigaste detaljen för allsvenskt spel är själva truppen. Alla utom en spelare från förra säsongens trupp är med på det nya äventyret. Lite smolk i glädjebäga­ren är dock att målskytten Julia Grahn är korsbandss­kadad och ser ut att missa hela den kommande säsongen.

Annars är alltså truppen i princip intakt. Dessutom jagar klubben nyförvärv. Kan- ske även från Finland.

– Vi har haft lite finskor med på provtränin­g, men inga spelare därifrån är klara än.

– Vi räknar med att max ta in fyra, fem nyförvärv totalt från olika håll. Vi har en bra grupp som vi inte vill störa för mycket. Nyförvärve­n ska helst gå direkt in i laget.

Göran Hagberg menar att AIK:s avancemang är bra för sporten.

– Vi tror hårt på detta och vi vill verkligen visa att vi hör hemma här. Handbollsv­erige behöver varumärket AIK. Första målet blir att etablera oss, för att därefter ta nästa steg och bli ett topplag. På sikt vill vi klättra, men fokus år ett är att etablera oss.

På sikt vill vi klättra, men fokus år ett är att etablera oss.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? REDO. AIK:s handbollsd­amer håller på att göra sig redo för spel i näst högsta serien. Allsvenska­n väntar i höst.
FOTO: PRIVAT REDO. AIK:s handbollsd­amer håller på att göra sig redo för spel i näst högsta serien. Allsvenska­n väntar i höst.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden