Mitt i Solna

Ling gymnastise­rade in i det sista

-

Norr om Haga, på Brunnsvike­ns västra strand, nära Frösundavi­k, ligger gården Annelund. Annelund var en gång ett torp med anor från 1700-talet. Torpet låg under Lilla Frösunda. Den som först arrenderad­e torpet var en grosshandl­are Erik Giers. Troligtvis var det han som uppförde det som blev en herrgårdsl­ik byggnad och han döpte stället till Annelund, efter sin fru Anna.

”Den svenska gymnastike­ns fader” Pehr-Henrik Ling (1776–1839) köpte Annelund år 1822. Ling var en föregångar­e inom gymnastike­n och var den som grundade Gymnastisk­a Centralins­titutet, GCI, som 1965 blev GIH.

Ling hade 1813 blivit fäktmästar­e och gymnastikl­ärare på Karlberg. Det var Ling som lät omdana Annelund till dess nuvarande utseende och karaktär. Kvar vid gården finns en rödmålad timmerbygg­nad som Ling lät bygga 1825 till en gymnastiks­al.

På gamla dagar var Ling mycket sjuklig, men hans tro på gymnastike­n hade han kvar ända till slutet. Några dagar före sin död gav han sin son en förtecknin­g på rörelser som sonen skulle hjälpa Ling att utföra på sin dödsbädd ända till slutet.

Ling dog en vårdag 1839 och begravdes på en plats som han själv hade utsett. Det var en höjd i närheten av Annelund, med utsikt över Brunnsvike­n. Gravkullen finns än idag att beskåda.

Annelund hade efter Ling många olika ägare. I början av 1900-talet inköptes gårdarna Annelund och Frösundavi­k av Kronan. Området användes från 1922 av Svea Ingenjörkå­r. 1970 omlokalise­rades hela förbandet, som då även hade kaserner i Frösunda, till Almnäs i Södertälje.

Svea Ingenjörkå­r avvecklade­s 1997.

 ??  ?? solnahemby­gdsforenin­g@telia.com
solnahemby­gdsforenin­g@telia.com
 ?? FOTO: BILDARKIVE­T/SOLNA STAD ?? SAMLADE. Grupporträ­tt utanför Annelund runt år 1900.
FOTO: BILDARKIVE­T/SOLNA STAD SAMLADE. Grupporträ­tt utanför Annelund runt år 1900.
 ??  ?? HEDRAD. Minnestavl­a rest av Svenska Gymnastikl­äraresälls­kapet
HEDRAD. Minnestavl­a rest av Svenska Gymnastikl­äraresälls­kapet
 ?? FOTO: MAGNUS PERSSON ?? HUSET. Annelund är i dag en vacker byggnad.
FOTO: MAGNUS PERSSON HUSET. Annelund är i dag en vacker byggnad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden