Mitt i Solna

INGVAR HAR KOLL PÅ KORVEN

Korv-Ingvars, Solnaplan 8, Solna centrum Lunchpatru­llen brukar vanligtvis inte betygsätta korvkioske­r. Men Korv-Ingvars vid Solna Torg har traditione­r att förvalta.

- Lunchpatru­llen

Korv-Ingvar, eller Ingvar Rogell som han egentligen hette, blev något av en legend i Solna redan under sin livstid.

Redan 1948 öppnade han den första korvkioske­n i Solna centrum. Under decennier var han en välkänd och populär profil i Solna. Ingvar Rogell gick bort 1999 men hans kulinarisk­a gärning har förevigats i Thomas Qvarsebos stay från 2001.

Statyn kastar bokstavlig­en sin skugga över entrén till den korvbar som i dag bär Ingvars namn. Med andra ord ett tungt historisk ok att bära.

Men Ingvars efterfölja­re förvaltar arvet med den äran. Korv-Ingvars är fortfarand­e ett omåttligt populärt hak för den som vill slinka in och få lite snabbmat i magen. Full fart med andra ord – och det är Ingvars arvtagare värda. Korvmenyer erbjuder inte så många variations­möjlighete­r, men här serveras riktigt god snabbmat. Patrullen har ofta hamnat här och aldrig blivit besviken.

Ett extra plus för det goda moset som utan tvivel är hemlagat. Dessutom är personalen trevlig och bjuder gärna på kaffe efter inmundigad mosrulle. Efter otaliga besök slog vi även till och satsade på en Ingvars Special, mosrulle med tre korvar och räksallad, alternativ­t gourmetsal­lad. Betyg: Mycket gott. Proppmätt är bara förnamnet.

Det här är alltså en korvbar som håller bra standard, klart över genomsnitt­et. Lunchpatru­llen saknar bara en sak – de historiska vingslagen.

Varför inga foton på Korv-Ingvar? Och varför inte en liten inramad berättelse med roliga historier? Det finns en hel hög att ösa ur, bland annat hur bråkmakare snabbt blev varse att Ingvar Rogell inte bara var korvgubbe – utan även brottare i Djurgården.

För nu kan det sägas. Solnas legendaris­ke korvgubbe hade ett hjärta som klappade för Djurgården.

 ??  ??
 ??  ?? KLASSIKER. Korv, mos och räksallad.
KLASSIKER. Korv, mos och räksallad.
 ?? FOTO: LUNCHPATRU­LLEN ?? VAKAR. Korv-Ingvar vakar över sina efterträda­re på Solna Torg.
FOTO: LUNCHPATRU­LLEN VAKAR. Korv-Ingvar vakar över sina efterträda­re på Solna Torg.
 ??  ?? TRIPPEL. Korv-Ingvars special.
TRIPPEL. Korv-Ingvars special.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden