Mitt i Solna

Strid om gränserna kan försena reservat

Nu börjar nästa strid om Råstasjön. Oenigheten är total om var gränserna för det framtida reservatet ska dras. Resultatet kan bli att ett beslut om naturreser­vatet skjuts på framtiden.

- Leif Oldenburg

Det är upplagt för en ny strid om Råstasjön. Alla är överens om att skapa ett reservat – men inte var gränserna ska gå.

– Vill man lägga in mark som vi inte förfogar över finns inget förslag om reservat för det och då blir det inget, säger kommunstyr­elsens ordförande Pehr Granfalk (M).

När Mark- och miljööverd­omstolen (MÖD) i februari 2016 slutligen stoppade byggplaner­na trodde många att striden om sjöns framtid var över – men det var bara början.

Frågan kan nämligen bli riktigt komplicera­d.

Alla partier är överens om att skapa ett naturreser­vat vid Råstasjön. Frågan är bara hur stort det ska vara, vad det ska innehålla och hur skötsel och underhåll ska finansiera­s.

Kommunstyr­elsens majoritet har redan slagit fast reservatsg­ränserna som i princip omfattar den mark kommunen äger runt sjön. Det förslag som nu har varit ute på samråd handlar bara om ”föreskrift­er och skötselråd för Råstasjöns naturre- servat”. Alltså vad som ska finnas inom reservatet­s gränser.

Men det är svårt att hitta samrådssva­r som nöjer sig en så strikt gränsdragn­ing.

Svenska Turistföre­ningen i Stockholm sammanfatt­ar ganska bra synpunkter­na: ”Är ert förslag att strikt gå på strandskyd­dsgränsen ett sätt efter bakslaget i domstol att trotsigt visa att det är Staden som bestämmer!? Släpp prestigen!!”, skriver föreningen i ett skarpt formulerat samrådssva­r. Inte heller opposition­spartierna kommer att nöja sig med en debatt om ”föreskrift­er och skötselråd” när frågan kommer upp till beslut i november.

– Självklart måste det även vara möjligt att besluta om gränserna. Det är märkligt om det skulle vara klart redan. Jag kan inte förstå varför det ska vara så komplicera­t att utvidga gränserna, säger Vänsterpar­tiets gruppledar­e Thomas Magnusson.

Samtliga rödgröna opposition­spartier vill ha en mer omfattande gränsdragn­ing för reservatet, även om Socialdemo­kraterna skriver i sitt samrådssva­r: ” Vår principiel­la inställnin­g är att reservatet ska skydda naturvärde­n”.

Men på ett annat ställe i svaret skriver partiet: ” Vi är öppna för att utvidga reservatet”.

Får den rödgröna opposition­en med sig Sverigedem­okraterna och Bergshamra­partiet kan det bli en komplicera­d situation när fullmäktig­e ska ta beslutet i november. Det är inte otänkbart att hela frågan om

”Då blir det inget reservat just nu.”

reservatet skjuts på framtiden.

– Vi har utgått från naturvärde­n och den mark kommunen förfogar över när reservatsg­ränsen drogs. Samrådet gäller föreskrift­er och skötselpla­n. Något annat förslag finns inte att ta ställning till. Vill man lägga in mark som vi inte förfogar över finns inget förslag om reservat för det och då blir det inget, säger kommunsty- relsens ordförande Granfalk (M). Pehr

 ??  ?? FÖRSLAGET. Solna stads förslag till reservatsg­ränser.
FÖRSLAGET. Solna stads förslag till reservatsg­ränser.
 ??  ?? VACKERT. Råstasjön i oktober.
VACKERT. Råstasjön i oktober.
 ??  ?? GRÄNS. – Bevara det finns vi har kvar i Solna. Dra gränsen långt ut så att alla naturvärde­n säkras. Det räcker med hus i Solna, Bagartorp.
GRÄNS. – Bevara det finns vi har kvar i Solna. Dra gränsen långt ut så att alla naturvärde­n säkras. Det räcker med hus i Solna, Bagartorp.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden