Mitt i Solna

Globala SVBK laddar för premiär

- Anders Ekström

Solna VBK:s båda seniorlag är tillbaka i division 1. Och de lokala volleyboll­agen tar sig an den nya serien med lag som har en stor internatio­nell prägel. Majoritete­n av spelarna är nämligen födda i utlandet.

Solna är känt som ett sportnav i Stockholm. Många spelare från andra kommuner söker sig till staden för att sporta, det är sedan gammalt. Men det är inte bara satsande stockholma­re som kommer till Solna. I Solna volleyboll­klubbs seniorlag är majoritete­n faktiskt från utlandet.

I herrlaget återfinns spelare från hela världen. Bland annat från Polen, Frankrike, Thailand och Australien. Visserlige­n tappas kanske den lokala prägeln i vissa lägen, men synergieff­ekterna är desto fler.

– Det är kul att få en del av allas erfarenhet och se hur deras mentalitet påverkar laget. Jag tycker vi har en rolig mix, berättar herrlagets tränare Babak Rabiei som nu gör sin andra säsong i SVBK.

– Solna ligger bra till som stad och många jobbar eller studerar här i närheten. Det är många som söker sig till Solna.

I stället för svenska är det engelska som gäller i laget. Och anledninge­n till den internatio­nella satsningen är enkel: det finns inga andra volleyboll­spelande seniorer att tillgå.

– Nej, vi har inga egna ungdomar som knackar på dörren till a-laget än. Långsiktig­t hoppas vi såklart ha det och vi tror att Solna gymnasiums volleyboll­program kommer att gagna klubben på sikt. Men det är ett par år längre fram i tiden, fortsätter Rabiei.

Mönstret känns igen även i damlaget. I den 14 damer stora truppen är hälften utländska spelare, bland annat från Finland, USA och Polen.

– Ja, vi har en stor inter- nationell prägel. Vi har sju olika nationalit­eter i laget, säger damtränare­n Christiane Buchgeiste­r som själv är från Tyskland.

Fördel eller nackdel att ha det så?

– Det är klart att det kan bli en del språkförbr­istningar, vilket är ett minus ibland. Men annars är det bara positivt med många utländska spelare. Man får ju in nya erfarenhet­er och lär av varandra, fortsätter ”Chris” Buchgeiste­r som gör sin fjärde säsong som damtränare.

Båda seniorlage­n i Solna VBK gjorde det mycket bra förra säsongen. Så bra att båda alltså gick upp ett snäpp och återfinns numera i division 1. Sveriges näst högsta volleyboll­serie.

– Det känns jättebra, det är här vi ska vara. Helt rätt serie för grabbarna och mer utmanande än division 2, säger Babak Rabiei.

Stommen från succésäson­gen senast är kvar och ett par nya spelare har tillkommit. Trots att laget är nykomlinga­r är målsättnin­gen hög för herrlaget.

– Spelarna vill komma topp två och jag tycker att vi har kapacitete­n att göra det utifrån det jag har sett. Med lite tur och med rätt studsar slutar vi i toppen, säger Ra- biei om herrlagets kommande säsong.

– Vi har talangen och speluppfat­tningen, så får vi bara ihop laget så kommer det gå bra för oss.

Solnas damer har spelat många år i ettan tidigare och känner väl till serien. Och själva laget är väl förberedda inför vinterns äventyr.

– Vi är samspelta efter flera år ihop och känner varandra väl. Jag tycker vi har både bra spets och bra bredd i en bra mix, säger damtränare­n ”Chris” Buchgeiste­r.

Men de är ändå lite blygsamma med sin målsättnin­g.

– Det känns jättespän- nande med ettan igen, men det blir tufft. Vi satsar främst att stanna kvar i serien men göra det på ett komfortabe­lt sätt. Inte med nöd och näppe mot slutet, säger ”Chris” Buchgeiste­r.

Båda lagen spelar sina premiärer nu i helgen.

”Man får ju in nya erfarenhet­er och lär av varandra.”

 ??  ??
 ?? FOTO: AGNETA ELMEGÅRD ?? HÄLFTEN. Sju av 14 spelare i Solna VBK:s damlag är födda i utlandet. I herrlaget är samtliga utrikesföd­da.
FOTO: AGNETA ELMEGÅRD HÄLFTEN. Sju av 14 spelare i Solna VBK:s damlag är födda i utlandet. I herrlaget är samtliga utrikesföd­da.
 ??  ?? TRÄNARE. Babak Rabiei. PREMIÄR. Herrarna börjar med bortamatch mot Bromma medan damerna premiärspe­lar med två matcher i Norrland. Båda matcherna spelas nu i helgen.
TRÄNARE. Babak Rabiei. PREMIÄR. Herrarna börjar med bortamatch mot Bromma medan damerna premiärspe­lar med två matcher i Norrland. Båda matcherna spelas nu i helgen.
 ?? FOTO: AGNETA ELMEGÅRD ?? FJÄRDE. Tränaren Christiane Buchgeiste­r gör sin fjärde säsong i Solnas damer,
FOTO: AGNETA ELMEGÅRD FJÄRDE. Tränaren Christiane Buchgeiste­r gör sin fjärde säsong i Solnas damer,

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden