Mitt i Solna

Solna ska vara en socialt hållbar stad.

- Björn Bränngård

I många år har man från både Alliansen och de rödgröna talat om att bygga ett kulturhus i Skytteholm­sparken. Men det behövs ingen ny byggnad. Solna Centrum finns redan och skulle kunna omvandlas från shopping till konsumtion av kultur och upplevelse­r.

Ett fint bibliotek finns och biografen Skytten bör återuppstå. En arena för teater och konserter byggs i huset eller i nära anslutning. Tomma butiksloka­ler kan bli konstgalle­rier som kompletter­ar och konkurrera­r med klustret på Hudiksvall­sgatan. Det blir en lagom promenad på den i framtiden stadsmässi­ga Solnavägen. Eller så tar man spårvagnen som fortsätter via Torsgatan och Vasagatan ända till Centralen. Eller varför inte eldrivna, självköran­de mindre bussar med täta avgångar. Nu ser man hur affär efter affär slår igen. Senast Järnia i källarplan­et, där det tidigare fanns en skridskoba­na. Den skulle nu kunna återuppstå i en anläggning mer inriktad på upplevelse­r än varukonsum­tion.

Förutom skridskoba­nan bör man skapa fler arenor för fysiska aktivitete­r. Skateboard, bowling och varför inte klätterväg­gar under de höga glastaken? Ett gym och kanske en filial till simhallen.

I Solna C finns redan ett rikt utbud av restaurang­er, men eftersom centrum stänger redan 20.00 (18.00 på helger) är det mest lunchserve­ring som gäller. I ett attraktivt kultur- och aktivitets­hus är restaurang­er och kaféer centrala. Här kan matkulture­r från hela världen dra till sig besökare till trevliga ”ute”-serveringa­r på husets gator, som har öppet långt in på natten.

För att få liv i kvarteret dygnet runt bör en del kontor omvandlas till bostäder. Och varför inte student- och ungdomsbos­täder i Stadshuset.

Solna centrum skulle kunna bli en fantastisk mötesplats för alla, unga och gamla med olika bakgrund. Huset

Huset finns redan. Det är bara innehållet som ska kompletter­as.

finns redan. Det är bara innehållet som ska kompletter­as.

 ?? FOTO: LEIF OLDENBURG ?? KULTUR. Många är oroliga för Solna centrums framtid. Men insändarsk­ribenten har en idé: Gör om det till ett kulturcent­rum!
FOTO: LEIF OLDENBURG KULTUR. Många är oroliga för Solna centrums framtid. Men insändarsk­ribenten har en idé: Gör om det till ett kulturcent­rum!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden