Mitt i Solna

Nya bostäder ut på samråd

- Leif Oldenburg

Nu är det dags för samråd kring 250 bostäder vid Solnavägen norr om Karolinska Institutet nedanför Fogdevrete­n.

– Solnavägen ska bli en stadsgata med lägenheter och handel i gatuplan som på ett snyggt sätt länkar samman med Stockholm city. Nu satsas det även på fler större lägenheter för att möta behovet från barnfamilj­er, säger Pehr Granfalk (M) (bilden), kommunstyr­elsens ordförande i Solna i ett pressmedde­lande.

Den nya bebyggelse­n kommer få en framsida mot Solnavägen med lokaler och butiker i en förhöjd bottenvåni­ng mot gatan.

Miljöparti­et ifrågasätt­er hur den nya bebyggelse­n relaterar till utbyggnade­n av tunnelbana­ns gula linje. I nuläget planeras ett ventilatio­nstorn i nära anslutning till bostäderna på Fogdevrete­n.

– Förskolan i förslaget ska ligga några meter från det planerade ventilatio­ns- tornet som kommer att pumpa ut den partikelmä­ttade frånluften från hela gula linjen. Jag tycker det är skandalöst. Rimligtvis borde planarbete­t samordnas och ventilatio­nstornet flyttas till en plats där det inte skadar förskoleba­rnens hälsa, säger Bernhard Huber (MP).

Husen är en del av Solnavägen­s förvandlin­g till stadsgata och följer efter det nyligen beslutade samrådet av 400 lägenheter längre ned på Solnavägen invid Solna centrums p-däck. Bernhard Huber (MP) angående att förskolan i förslaget ligger några meter från det planerade ventilatio­nstornet med frånluft från hela gula linjen.

”Jag tycker det är skandalöst.”

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: LEIF OLDENBURG ?? PLAN. Bostäderna ska byggas efter Solnavägen nedanför Fogdevrete­n.
FOTO: LEIF OLDENBURG PLAN. Bostäderna ska byggas efter Solnavägen nedanför Fogdevrete­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden