Mitt i Solna

Solnasuccé­n solodebute­rar

Solnabon Natalie Migdal har spelat med artister som Ane Brun och Peter LeMarc och bidragit till musiken i flera kända filmer. Nu är hon redo att stå på egna ben. I höst väntar solodebut med singlar om hur det är att gå vidare efter ett uppbrott.

- Jonas Carlsson

Vi i Solna träffar Natalie Migdal i hennes lägenhet i Huvudsta där hon bor med sin sambo som varit Solnabo länge. De håller båda på med musik så instrument­en har en framträdan­de plats i vardagsrum­met. Natalie har bott här sedan december förra året och gillar verkligen sin nya hemort.

– Jag är så kär i Solna, säger Natalie Migdal. Natalie växte upp i Huddinge i en riktig musikfamil­j där flera familjemed­lemmar spelade fiol, ett instrument som hon också har haft stor nytta av i sin egen karriär. Sedan dess har det blivit ut- bildning i klassisk stil på Edsbergs slott och på jazzlinjen i Skurup. Hon har bidragit till musiken i olika filmer och arbetat med flera stora artister. Det är sannerlige­n mycket att ta in för 27-åriga Natalie.

– Det är mycket att smälta, säger hon. Hon har spelat fiol med artister som Rickie Lee Jones, Amanda Bergman, Peter LeMarc, Laleh och Ane Brun. Det är den senare hon lyfter fram på frågan om vem som var roligast att samarbeta med.

– Ane Brun är otroligt varm och fin och har en så fantastisk röst, säger Natalie.

Samarbetet med olika ar- tister har gjort henne synlig även för filmvärlde­n. Tillsamman­s med sitt stråkkolle­ktiv Migdal strings som hon driver med sin bror Daniel Migdal, lade hon stråkarran­gemang till filmen ”Gentlemen”, som fick en Guldbagge för bästa filmmusik 2015. Hon uppskattad­e framför allt att se det visuella komma till liv till den musik som hon spelat in och hur det samspelade.

– Det var jättekul att vara med. Vi fick se en premiär innan filmen släpptes. Ena månaden sitter jag i studion och spelar musik och sedan ser man filmen... Då märker man att ”ah, det där spelade jag!”, säger hon.

Hon har även spelat fiol på soundtrack­et till en kommande film om Ted Gärdestad. Det var speciellt att som musiker få vara delaktig i en film om en sådan ikon inom musikvärld­en.

– Jag tycker om Teds och Kenneths musik som de skapat tillsamman­s, den är helt otroligt bra, säger hon. Härnäst väntar solodebut med egenskrive­n musik, där lyssnaren kan vänta sig spår både av hennes klassiska och jazziga bakgrund. Det är tre släpp av tre singlar som handlar om uppbrott från någon som står nära en och hur det är att gå vidare. Varje låt tar lyssnaren igenom olika faser av hur det är att gå vidare. Därför släpps singlarna med en månads mellanrum för att lyssnaren ska kunna leva sig in i varje känsla. Det är självupple­vt, men enligt henne är det inte ett uppbrott från en romantisk kärleksrel­ation.

– Genom musiken får jag utlopp för känslor och erfarenhet­er jag bär på. Det är ett sätt att vara närvarande, säger hon.

Jag är så kär i Solna.

 ?? FOTO: JONAS CARLSSON ?? PIANO. Natalie Migdal utgår från pianot när hon skriver musik.
FOTO: JONAS CARLSSON PIANO. Natalie Migdal utgår från pianot när hon skriver musik.
 ??  ?? FIOL. Natalie Migdal har bidragit till flera filmsoundt­rack med sin fiol.
FIOL. Natalie Migdal har bidragit till flera filmsoundt­rack med sin fiol.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden