Mitt i Solna

Moment 22 med p-bot

- Frustrerad bilist i Huvudsta

Fått parkerings­bot? Ifrågasätt inte Nokas, polisens eller Solna stads beslut! Fick en parkerings­bot av Nokas på 1 000 kr, för att ha stannat där det rådde stoppförbu­d. I en märklig vändplats med 50 parkerings­platser! Jag hade inte sett stoppskylt­en då den var påkörd och vriden från gatan. Enligt boten kunde bestridand­e göras hos polisen. Efter sex veckor kom polisens beslut: jag kunde kompletter­a mitt bestridand­e och åberopa ett vittne! Svarade att saken borde vara utagerad, eftersom skylten inte kunde läsas. Polisen hade bifogat foton från Nokas, varav ett tydligt visade att skylten vridits ur sitt läge. Bestred boten igen och hänvisade till Nokas klargörand­e bild.

I ett nytt svar från polisen nämns inte skylten, men en självklarh­et står: ”Om inte annat anges får fordon inte stannas i särskilt anordnad vändplats, där det enligt vägmärke råder förbud att stanna fordon”. Svarade att den springande punkten var att skylten inte kunde läsas. Svaret: polisen omprövar inte sitt tidigare beslut och har inte sett min skrivelse som ett överklagan­de till tingsrätte­n. En p-bot upp i tingsrätte­n?!

Vände mig nu till Solna stad, som genom bristfälli­g skylttills­yn orsakat min bot. Deras svar är att skyltninge­n ”var så tydlig att det går att utläsa vad som gäller på platsen”. Några dagar senare vrider någon högre makt skylten rätt – så att den nu kan läsas från körbanan! Jag frågar varför – när den ju var så tydligt läsbar? Man vidhåller att skylten suttit korrekt och anger att bestridand­e av p-bot kan göras till instans nämnd på boten: polisen. Moment 22.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden