Mitt i Solna

Höj ambitionsn­ivån för Solnas förskolor

På Backens förskola i Solna har en grupp förskolefö­räldrar själva tagit initiativ till att rusta upp sin förskola. Så ska det inte behöva vara. Att Solnas förskolor och skolor upprätthål­ler en god standard är ett absolut minimum. Vi vill mycket mer än så,

- Sara Kukka-Salam Arne Öberg, opposition­sråd Socialdemo­kraterna i Solna

Under moderatern­as snart 20 år vid makten i Solna har satsningar­na på förskolan uteblivit. Det har lett till nedgångna lokaler och tråkiga utomhusmil­jöer för dom allra minsta. Vad som är kanske ännu värre är att förutsättn­ingarna för personalen att göra det goda jobb som de vill och kan göra, steg för steg, raserats. De senaste tio åren har Solna haft bland de största barngruppe­rna och lägsta personaltä­theten i Stockholms län.

Att rusta upp förskolors lokaler och utomhusmil­jöer är rent och skärt underhåll, det ska inte krävas föräldraup­pror och egna initiativ. Att vanligt underhåll av skol- och förskolemi­ljöer pekas ut som en satsning i moderatern­as nya budget visar på en bedrövande låg ambitionsn­ivå. För att minska barngruppe­rna och öka personaltä­theten krävs ett piggt styre med ambition att verkligen satsa på Solnas förskolor.

Socialdemo­kraternas mål för Solnas förskolor är tydligt: Vi vill ha 3 pedagoger på 15 barn i genomsnitt. Att införa det kostar 30 miljoner kronor. Dessa miljoner hade vi i vår föreslagna budget för 2018. Det är en budget med reella satsningar på Solnas förskolor och skolor. Satsningar som kommer ge riktiga resultat. Det är självklart att förskolorn­a i Solna ska erbjuda en lärorik och stimuleran­de miljö för alla barn. Men det krävs mer än så! Barngruppe­rna ska vara små och barnen ska erbjudas en trygg miljö där behörig och kunnig personal har tid att möta varje barns behov. Det är dags att höja ambitionsn­ivån för Solnas förskolor!

 ?? FOTO: LEIF OLDENBURG ?? BACKENS FÖRSKOLA, RÅSUNDA. En grupp föräldrar har tagit initiativ till upprustnin­g av förskolan. Så ska det inte behöva vara, enligt insändarsk­ribenterna.
FOTO: LEIF OLDENBURG BACKENS FÖRSKOLA, RÅSUNDA. En grupp föräldrar har tagit initiativ till upprustnin­g av förskolan. Så ska det inte behöva vara, enligt insändarsk­ribenterna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden