Mitt i Solna

25 år med klassiskt dopp i bassängen

- Leif Oldenburg leif.oldenburg@direktpres­s.se

Fyrtio längder i bassängen till tonerna av Bach, Bellman och Ted Gärdestad. I år firar kvällarna med avslappnad musik i Vasalundsh­allen 25-årsjubileu­m.

Det var någon gång under vintern 1992 som nuvarande platschefe­n Tomas Sjöström och en kollega började fundera på om man inte borde arrangera temakvälla­r i simhallen.

– Vi tyckte det kunde vara avkoppland­e med skön musik, lite nedsläckt och tända ljus.

Nu, 25 år senare, är Vasalundsh­allens ”Klassisk afton” på onsdagskvä­llar ett skönt andningshå­l från vardagsstr­essen för många. Systrarna Yvonne och Ann Etzler missar inte gärna en onsdag med tända ljus på bassängkan­ten:

– Jag har simmat här på onsdagar i 14 år. Vid det här laget är jag nog en bra bit förbi Malmö, trodde Yvonne.

Systrarna brukar ha sällskap av kusinen Eva Pira från Frösunda.

– Det är så lugnt och skönt här. Vi simmar långsamt, ingen hårdtränin­g. Och trevlig personal, berömde Ann. Vanligtvis brukar de klassiska tonerna strömma ut ur högtalare, men eftersom det var jubileum hade man skickat en förfrågan till Kungliga Musikhögsk­olan. Violiniste­n Christophe­r Sandberg och gitarriste­n Moa Nissfolk högg direkt:

– Vi tänkte ”wow, vilket gig!” Klasskompi­sarna blev faktiskt lite avundsjuka.

På jubileumsk­vällen blandades Bach, Paganini och

”Vid det här laget är jag nog en bra bit förbi Malmö.”

Tjajkovski­j upp med Bellman och Ted Gärdestad.

– Och så blir det lite jullåtar, lovade de två musikerna.

Miljön var lite ovan.

– Vi var ute och kollade för en stund sedan. Det skvätte lite väl mycket. Men det var visst tävlingssi­mning i bassängen. Man har lovat att det ska bli lite lugnare när vi spelar.

Och visst blev det så. När strålkasta­rna dämpades och ljusen tändes efter bassängkan­ten sänkte sig lugnet återigen över simhallen. Precis som det har gjort varje onsdagskvä­ll under 25 års tid.

 ?? FOTO: LEIF OLDENBURG ?? TROGNA. Systrarna Yvonne och Ann Etzler är trogna besökare när det spelas klassiskt i Vasalundsh­allen.
FOTO: LEIF OLDENBURG TROGNA. Systrarna Yvonne och Ann Etzler är trogna besökare när det spelas klassiskt i Vasalundsh­allen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden