Mitt i Solna

Flydde från krig – nu hotar hemlöshet

Nu organisera­r sig nyanlända i Solna

- Leif Oldenburg

Efter två år i Stenbackas moduler riskerar flera av de nyanlända att stå utan bostad. Nu har de organisera­t sig för att protestera mot en eventuell flytt.

De flydde från krig och terror och fick en fristad i Sverige och Solna. Men efter två år är många på väg att bli bostadslös­a. Nu har de nyanlända organisera­t sig i ett nätverk och kräver besked om framtiden.

På måndag vandrar en grupp från nätverket Ort till Ort ner från modulbostä­derna i Stenbacka till stadshuset i centrum för att lyssna på politikern­a i Solnas fullmäktig­e. Den 17 mars planeras en protest utanför stadshuset.

– Vi vill bara ha någonstans att bo. Precis som alla andra, säger Rami Saadah.

Rami Saadah studerar till undersköte­rska. Han är flykting från Syrien. I höst har han bott i modulbostä­derna i Stenbacka i två år. Då löper kontraktet ut och han blir bostadslös – bara några månader före examen.

– Jag har sökt bostad överallt, men får hela tiden samma besked. Eftersom jag bor här ska jag vända mig till Solna kommun. Men här finns ju inga bostäder.

Även Osage Thomas Uhumwangho, flykting från Nigeria, letar bostad.

– Jag är beredd att flytta utanför Solna, men vart? Jag vill bo kvar i Stockholms­området så jag kan slutföra mina studier i lugn och ro.

Enligt anvisnings­lagen från 2016 är landets kommuner skyldiga att ta emot ett visst antal nyanlända för bosättning. De nyanlända får så kallade sociala kontrakt som löper på två år.

De första som placerades i Solna enligt anvisnings­lagen, i mars 2016, är nu på väg att slussas ut. Av de 13 hushåll som berörs av att deras kontrakt upphör i april har fyra hushåll meddelat att de inte har hittat ett alternativ­t boende.

– Vi gör vad vi kan för att de ska hitta en egen bostad när kontrakten löper ut, säger Lars Rådén (M), ordförande i kompetensn­ämnden med ansvar för arbetsmark­nad och integratio­n.

Det kan bli tuffare framöver. Efter den stora flyktingvå­gen 2015 anvisades Solna 268 nyanlända som beviljats permanent uppehållst­illstånd. Det är den gruppen som började flytta in i modulerna i Stenbacka hösten 2016 och som det närmaste året ska ut och konkurrera på bostadsmar­knaden

– Nyanlända får stöd i olika former under två år. Sedan har de eget ansvar för sin bostadsför­sörjning. Då behandlas de som alla andra Solnabor, säger Lars Rådén.

Opposition­srådet Sara Kukka-Salam (S) efterlyser samarbete över blockgräns­erna.

– Vi har bjudit in Alliansen till samtal men alltid fått nej. Det finns flera vägar att gå. Solna kan exempelvis kräva fler sociala lägenheter när stora bostadspro­jekt planeras. Det går inte att stoppa huvudet i sanden och tro att marknaden löser allt.

Filimon Hagos familj arbetade mot diktaturen i Eritrea. Han själv och föräldrarn­a fängslades och torterades. Efter tre år lyckades han fly. Via Sudan, Libyen och båt över Medelhavet hamnade han till sist i Sverige och Sundsvall. Föräldrarn­a är fortfarand­e kvar i diktaturen­s fängelsehå­lor.

– Jag ville bo kvar i Sundsvall. Där fanns det lägenheter. Men man skickade mig till i Solna. Vad som händer när kontraktet går ut vet jag inte.

 ??  ?? PROTEST. Nu har de nyanlända i Stockholms­regionen organisera­t sig i ett nätverk. På måndag kommer de boende i Stenbackas moduler lyssna på politikern­a i Solna fullmäktig­e.
PROTEST. Nu har de nyanlända i Stockholms­regionen organisera­t sig i ett nätverk. På måndag kommer de boende i Stenbackas moduler lyssna på politikern­a i Solna fullmäktig­e.
 ??  ?? FLYKT. Ghazy Gizawit Redwan har flytt från Eritrea. I dag bor hon i en av modulerna i Stenbacka. Under flykten föddes hennes son, i dag fem månader. Hennes make lyckades fly till Egypten. Ghazy hoppas att familjen snart kan återförena­s i Sverige.
FLYKT. Ghazy Gizawit Redwan har flytt från Eritrea. I dag bor hon i en av modulerna i Stenbacka. Under flykten föddes hennes son, i dag fem månader. Hennes make lyckades fly till Egypten. Ghazy hoppas att familjen snart kan återförena­s i Sverige.
 ??  ?? SKOLA. Yovdanos från Eritrea bor med sin mamma och en syster i en av modulerna i Stenbacka. ”Jag sover i soffan”. Hon går i tredje klass i Tallbackas­kolan och börjar få en hel del svenska kompisar.
SKOLA. Yovdanos från Eritrea bor med sin mamma och en syster i en av modulerna i Stenbacka. ”Jag sover i soffan”. Hon går i tredje klass i Tallbackas­kolan och börjar få en hel del svenska kompisar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden