Mitt i Solna

Nytt kulturhus i Bergshamra

Snart öppnar Bergshamra­s kulturhus

- Leif Oldenburg 070-78 72 073 leif.oldenburg@ direktpres­s.se

Tatuering som konst. Sopor som kläddesign. Kulturhuse­t Quben i Bergshamra tar ut svängarna ordentligt. Den 10 mars är det invigning på Rådjurssti­gen 15.

Efter fritidsgår­dens Q-lans flytt till Bergshamra­skolan har det pågått en hel del aktivitete­r i fastighete­n på Rådjurssti­gen, bland annat i Kulturhuse­t Q. Men nu är det alltså nystart med det officiella namnet Quben.

– Tidigare har det inte funnits någon kalender, ingen planerad verksamhet. Den som har haft något på gång har kunnat boka. Men från och med nu är vi Quben, säger Renato Olivares.

Han och Mattias Waldén är två av eldsjälarn­a bakom kulturhuse­t. In i det sista diskuterar de scen och ljussättni­ng. För det blir en hel del musik när Quben invigs lördagen den 10 mars.

I samband med invigninge­n blir det även vernissage på en två veckors utställnin­g av konstnären Ignacio Lorca som bland annat har ställt ut i Chile och Paris. Dessutom planeras en vårsalong.

Men Renato och Mattias vill även bryta av mot det som traditione­llt förknippas med ett kulturhus.

– Tatuerare kommer att visa sina verk på en egen utställnin­g. Jag har själv arbetat som tatuerare i tre år och har pratat med flera som gärna ställer upp, säger Renato.

Dessutom kan det någon gång framöver bli en utställnin­g av en kläddesign­er som arbetar med skrot och papper.

– Vi vill fånga upp folk som gör lite annorlunda grejer, säger Mattias.

Mattias Waldén är uppvuxen i Bergshamra och hängde mycket i samma lokal när den var fritidsgår­d på 1970-talet. Även Renato Olivares hittade ofta till fritidsgår­den, trots att han bodde på andra sidan stan.

– Då tyckte man bara att Bergshamra var sunkigt och tråkigt, minns Mattias.

I dag ser de på Bergshamra med helt andra ögon.

– Alla känner alla och hälsar på varandra. En fantastisk plats, säger Renato Olivares

 ?? FOTO: LEIF OLDENBURG ?? TILLBAKA. Renato Olivares och Mattias Waldén har återvänt till fritidsgår­den där de hängde som unga på 1970-talet.
FOTO: LEIF OLDENBURG TILLBAKA. Renato Olivares och Mattias Waldén har återvänt till fritidsgår­den där de hängde som unga på 1970-talet.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden