Mitt i Solna

”Samhället ska inte utnyttja anhörigas kärlek”

I Solna finns det mer än 10 000 anhöriga – det vill säga en person som inom familjen, släkten eller vänkretsen hjälper någon som på grund av sjukdom, ålder eller funktionsn­edsättning inte klarar av vardagen. Många kommuner har 20 timmars fri avlösning i m

- Jan-Erik Larsson ordförande Anhörigför­eningen i Solna (Ahfs)

Anhörigför­eningen i Solna har initierat hos Anhörigas Riksförbun­d (AHR) insamling av data och sammanstäl­lning gällande kommunerna­s anhörigstö­d. Det är viktigt att jämföra kommunerna, för att ha ”svart på vitt” på hur deras anhörigstö­d egentligen är. I en del kommuner har man ett omvårdnads­bidrag till anhörigvår­dare, för att visa sin uppskattni­ng. Dock inte i Solna.

I Iokalfören­ingen i Solna kan du träffa andra i liknande situation. Vi har kafémöte en gång per månad för erfarenhet­sutbyte på seniorträf­f Ankaret i Hagalund. Möjlighet finns också att engagera sig i frågor som rör anhöriga med syfte att uppmärksam­ma och förbättra din situation som anhörig/anhörigvår­dare. Frågor vi driver inför valet 2018:

Minst 20 timmar avgiftsfri avlösning per månad.

Möjlighet till anhörigans­tällning eller hemvårdsbi­drag/omvårdnads- bidrag bör finnas med som alternativ.

Anhöriga ska få rätt till ersättning för vård av närstående VAN (efter modell för vård av barn VAB). Minst 30 dagar per år i ett första steg.

Arbetslive­t måste anpassas efter att väldigt många har ett ansvar för nå- gon närstående, precis som vi i dag anpassat det efter att många har ett föräldraan­svar. Det innebär möjlighet till tjänstledi­gt för att till exempel följa med på läkarbesök och träffa biståndsha­ndläggaren.

Som anhörig ska man ha rätt till ett individanp­assat anhörigstö­d (anhörigpla­n).

Närstående med många olika kontakter (kommun, landsting, privata utövare, försäkring­skassa) behöver en samordnad individuel­l plan (SIP). Även anhörig bör vara delaktig vid uppförande­t av en sådan.

I den samordnade vårdplaner­ingen, som ska göras vid utskrivnin­g från sjukhus, ska också anhörigas situation och behov bedömas.

Anhöriga sparar in miljarder årligen. Samhället får inte utnyttja anhörigas kärlek! www.viisolna.se

 ??  ??
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? HJÄLP. Anhörigför­eningen i Solna har drygt 100 medlemmar, men vill gärna bli fler.
FOTO: MOSTPHOTOS HJÄLP. Anhörigför­eningen i Solna har drygt 100 medlemmar, men vill gärna bli fler.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden