Mitt i Solna

MP vill varna för farlig fisk i Brunnsvike­n

- Leif Oldenburg 070-78 72 073 leif.oldenburg@direktpres­s.se

Sätt upp skyltar och varna för att fisken i Brunnsvike­n kan vara hälsofarli­g. Det förslår Miljöparti­ets Jaques de Maré.

Han har lyft frågan i ett så kallat nämndiniti­ativ i miljö- och hälsoskydd­snämnden och anser att Solna ska följa Sollentuna­s exempel.

I grannkommu­nen finns skyltar på svenska och engelska som varnar för att fisken i Edsviken innehåller förhöjda halter av kvicksilve­r.

”Solna bör göra som Sollentuna och varna för att äta större mängd fisk från Brunnsvike­n”, skriver Jaques de Maré.

Annika Malmsten driver Kafé Sjöstugan på Brunnsvike­ns nordöstra sida.

– Under sommaren är det massor av folk som fiskar från bryggan nedanför kaféet. Det finns skyltar som berättar vilka olika fiskarter som finns i vattnet, men inte någon informatio­n om att fisken kan vara farlig att äta, säger hon.

Solna stad genomför i samarbete med Stockholms stad undersökni­ngar av miljögifts­innehållet i fisk från Brunns- viken. Resultaten har visat att kvicksilve­rhalten i fisken är hög i jämförelse med många andra vatten i Stockholms­regionen och även i ett nationellt perspektiv.

Enligt livsmedels­verkets rekommenda­tioner bör kvinnor som är gravida, am- mar eller planerar att skaffa barn inte äta fisk som kan innehålla kvicksilve­r oftare än två–tre gånger per år.

För stora mängder kvicksilve­r kan skada hjärnan. Den känsligast­e perioden är när barnet ännu är foster då hjärnan och nervsystem­et utvecklas. Kvicksilve­r kan även föras över till barnet genom mammans moderkaka och bröstmjölk.

Livsmedelv­erket rekommende­rar också att man inte äter abborre, gädda, gös eller lake som man fiskat själv oftare än en gång per vecka.

Fisk från öppna havet innehåller oftast låga halter av kvicksilve­r och kan ätas utan risk. Undantaget är de fiskar som kan bli mycket stora, exempelvis stor hälleflund­ra.

Nämnden ställde sig positiv till Jaques de Marés förslag och bollade frågan vidare till tekniska förvaltnin­gen som ansvarar för skyltninge­n vid Brunnsvike­n.

”Under sommaren är det massor av folk som fiskar.”

 ??  ??
 ?? FOTO: TOBIAS ÖSTBERG ?? VARNAR. Sådana här skyltar vill Jaques de Maré se även vid Brunnsvike­n och får stöd av nämnden.
FOTO: TOBIAS ÖSTBERG VARNAR. Sådana här skyltar vill Jaques de Maré se även vid Brunnsvike­n och får stöd av nämnden.
 ?? FOTO: LEIF OLDENBURG ?? SKYLTAR. Det finns inga skyltar som varnar för de höga kvicksilve­rhalterna i fisken.
FOTO: LEIF OLDENBURG SKYLTAR. Det finns inga skyltar som varnar för de höga kvicksilve­rhalterna i fisken.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden