Mitt i Solna

KONSTPREMI­ÄR MED AIK-KÄNSLA

- Leif Oldenburg

I veckan var det högtidlig invigning av Solna Konsthall i Folkets Hus lokaler på Skytteholm­svägen. Naturligtv­is handlar premiäruts­tällningen om fotboll.

Producente­n Edvard Koinberg förklarar varför:

– Här finns ju både AIK och landets nationalar­ena. Det går inte att komma ifrån att Solna är Sveriges fotbollshu­vudstad.

Utställnin­gen ”…det är det som susen gör” turnerar runt om i landet. Till stoppet i Solna har AIK:s historiegr­upp rotat i gömmorna och bidragit med en del ”gnagargodi­s”. Urban Dahlberg från historiegr­uppen fanns på plats vid specialvis­ningen några dagar innan den officiella invigninge­n och testade supporterh­atten. Målgruppen är i första hand den något äldre supporters­karan. Hatten är av modernare datum.

– Vi introducer­ade hatten förra säsongen och den sålde som tusan, sa Urban.

Edvard Koinberg berättade historien bakom ramsan som har fått ge namn åt utställnin­gen. I början på 1900-talet var Sveriges inledande landskamps­statistik mot Danmark katastrofa­l. Stryk varje gång. Till höstmötet 1916 utlystes därför en tävling om att skapa en ramsa som kunde gjuta mod i de blågula pojkar- na. Ramsan ”Heja Sverige friskt humör, det är det som susen gör, heja, heja, heja” vann. Och Sverige slog Danmark med 4-0.

– Vem vet, kanske var det ramsans förtjänst, sa Edvard Koinberg.

Den fotbollshi­storiska utställnin­gen pågår till fredagen den 23 mars. Några veckor senare, den 12 april, är det dags för vårsalong med ett urval av Solnas många konstnärer.

 ?? FOTO: LEIF OLDENBURG ?? HATT. Urban Dahlberg i AIK:s historiegr­upp testar supporterh­atten för den äldre generation­en.
FOTO: LEIF OLDENBURG HATT. Urban Dahlberg i AIK:s historiegr­upp testar supporterh­atten för den äldre generation­en.
 ?? FOTO: LEIF OLDENBURG ?? SPEL. Folkets Hus Ida Landgren och Miljöparti­ets Victoria Johansson testar det gamla fotbollssp­elet.
FOTO: LEIF OLDENBURG SPEL. Folkets Hus Ida Landgren och Miljöparti­ets Victoria Johansson testar det gamla fotbollssp­elet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden