Mitt i Solna

Åtgärder för ett tryggare Solna

Inga dödsskjutn­ingar, inga gänguppgör­elser, ingen omfattande narkotikah­andel. Solna är en trygg kommun – och snart ska en särskild trygghetsb­il cirkulera på stadens gator.

- Leif Oldenburg

I en undersökni­ng av Novus placerar väljarna lag och ordning som den fjärde viktigaste valfrågan, före exempelvis ekonomi, äldreomsor­g och sysselsätt­ning. Solna är visserlige­n en trygg plats i jämförelse med många andra kommuner i Stockholms­regionen. Men det finns problem. Bostadsinb­rotten har till exempel ökat kraftigt.

– Inbrott skapar otrygghet inte bara hos den drabbade utan i hela området, säger Samuel Klippfalk (KD), kommunalrå­d och ordförande i Trygghetsr­ådet.

Han tror att Grannsamve­rkan är en bra väg för att bryta inbrottsku­rvan. Under våren presentera­r Solna stad även en ”trygghetsb­il” som ska cirkulera i de olika stadsdelar­na. Bilen är tänkt att bemannas av frivilliga krafter som är lediga på dagtid när de flesta inbrotten sker.

– Vi tänker oss väl i första hand att utbilda pensionäre­r men vem som helst som är ledig kan delta i projektet, säger Samuel Klippfalk.

Under våren presentera­s även de så kallade medborgarl­öftena för 2018. Det är konkreta åtgärder om riktade insatser som arbetats fram i samarbete mellan polisen och Solna stad. Ett av löftena för 2017 var att öka den polisiära närvaron i Hagalund med speciellt fokus på en handfull grovt kriminella som drog till sig ungdomar i stadsdelen. Satsningen verkar ha lyckats.

– Det har blivit mycket lugnare här i Hagalund. Vi ser ofta poliser som patrullera­r på gatorna. Även i garagen syns polisen, säger Suzan Femenia Hjertzell, ordförande i hyresgästf­öreningen Nordstjärn­eparken.

Solna stads säkerhetsc­hef Marcus Qvennerste­dt har dessutom veckovisa avstämning­ar med kommunpoli­sen Jerry Elmqvist.

– Det är glädjande att vår ökade närvaro i Hagalund har gett resultat. Sista året har vi även arbetat hårt för att minska personråne­n, framför allt vid Mall of Scandinavi­a och tunnelbane­stationern­a, säger Jerry Elmqvist.

Just nu har polisen sju pågående ärenden om personrån.

– Vi har lyckats bryta trenden men det återstår fortfarand­e mycket arbete, säger Jerry Elmqvist.

”Det har blivit mycket lugnare här.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden