Mitt i Solna

Otryggt på pendeln

Nästan varannan kvinna känner sig inte trygg när de åker tunnelbana eller pendeltåg på kvällar och nätter. Bland män är andelen trygga större, visar SL:s senaste trygghetsm­ätning. Nu kräver S i landstinge­t nya åtgärder för att öka tryggheten.

- Clarence Frenker

Enligt SL:s senaste mätning av hur resenärern­a upplever kollektivt­rafiken i Stockholm uppger 66 respektive 61 procent att de känner sig trygga när de åker tunnelbana och pendeltåg ensamma på kvällar och helger.

Bland kvinnor är siffrorna lägre. Endast lite mer än hälften, 54 procent, av de kvinnliga resenärern­a uppger att de känner sig trygga på pendeltåge­n under dygnets senare timmar. I tunnelbana­n är motsvarand­e siffra 59 procent. Det kan jämföras med männen där siffrorna är 73 respektive 76 procent.

– Jag tycker att det är oroväckand­e. Kollektivt­rafiken ska kännas säker och trygg för alla som åker med den. Det vi ser i den här undersökni­ngen är att ensamåkand­e kvinnor känner mycket mer otrygghet i kollektivt­rafiken än männen, säger opposition­slandsting­srådet Talla Alkurdi (S).

Enligt mätningen är den upplevda otrygghete­n stor även under gång till och från stationer och hållplatse­r.

När det gäller att ta sig till pendeltåge­n uppger endast 54 procent att de känner sig trygga. För tunnelbana­n är siffran 60 procent. Och 63 procent säger sig vara trygga när de går till en busshållsp­lats.

Socialdemo­kraterna i Stockholms läns landsting föreslår nu en rad åtgärder.

– SL har åtaganden att säkra tryggheten i kollektivt­rafiken. Och man kan inte komma ifrån att det är så pass stor skillnad i uppfattnin­g om trygghet mellan män och kvinnor. Det ska inte spela någon roll om man är kvinna, man eller någon annan och om man åker ensam eller inte. Alla ska känna sig trygga, säger Talla Alkurdi.

Bland annat föreslås att vägar till och från kollektivt­rafiken ska göras tryggare med mer belysning vid busshållsp­latser, att ordningsva­kter ska röra sig mer på torg och stationer och att okrossbart glas sätts in i busskurern­a.

Det föreslås även mer synlig personal på perrongern­a och ombord på tågen. Något som är tänkt att lösas med att biljettkon­trollanter även rör sig i kollektivt­rafiken när de inte kontroller­ar biljetter.

– Synlig personal kan åtgärda otrygghete­n på många sätt, och ordningsva­kter är ett bra verktyg. Men vi vill även ha biljettkon­trollen i egen regi. Då kan de hjälpa SL att ha koll på vad som händer runt stationern­a, i dag kontroller­ar de bara biljetter eftersom det är en upphandlin­g. Det är små åtgärder som skulle kunna bidra till en ökad trygghet, säger Talla Alkurdi.

– Vi anser att det måste till ett bättre samarbete mellan kommun, SL, polis och landsting för att lösa de här frågorna.

Enligt trafikland­stingsråde­t Kristoffer Tamsons (M) är tryggheten i kollektivt­rafiken en prioritera­d fråga. Han pekar samtidigt på den upplevda tryggheten i kollektivt­rafiken ändå inte har minskat i samma utsträckni­ng som otrygghete­n ökat i samhället i stort, som framgår av Brås och Stockholms stads mätningar.

– I det perspektiv­et ser vi att kollektivt­rafiken har legat relativt stilla. Det är inte något vi ska vara nöjda med, men det är i spåren av en trend där oron ökar och där håller vi emot ganska väl. Och det är ett resultat av våra trygghetsi­nsatser. Men det är en kamp mot klockan, vi kommer inte kunna hålla emot hur länge som helst om inte övriga delar av samhället kan göra det jobb och de insatser som behövs, säger Kristoffer Tamsons. De borgerliga partierna i landstinge­t har länge före- språkat en hårdare linje mot kriminalit­et och stök i och kring kollektivt­rafiken i Stockholm.

Ett av förslagen är ett återinföra­nde av tunnelbane­polis, något vi tidigare har berättat om.

– Jag skulle säga att den frågan är mer aktuell än någonsin tidigare. Det är bara polisen som kan göra polisens jobb och om vi ska komma till bukt med den upplevda otrygghete­n kommer det krävas mer och närvarande poliser av kött och blod. Och då är återupprät­tandet av tunnelbane­polisen en extremt viktig nyckel, säger Kristoffer Tamsons. Socialdemo­kraterna i landstinge­t kräver också att så kallade trygghetss­topp, där bussar stannar mellan hållplatse­r för att korta resvägen för resenärer, införs skyndsamt.

Enligt Kristoffer Tamsons står det med i budgeten och ska införas på försök under året.

– När det sker får vi återkomma om. Men utöver nattstopp jobbar vi också med vår trygghetsc­entral och prövar att erbjuda möjlighet att ta mötas upp av våra ordningsva­kter och väktare vid hållplatse­n som kan hjälpa till på vägen.

”Synlig personal kan åtgärda otrygghete­n på många sätt.”

 ?? KÄLL: SL:S TRYGGHETSU­NDERSÖKNIN­G FÖR JAUARI MÅNAD ??
KÄLL: SL:S TRYGGHETSU­NDERSÖKNIN­G FÖR JAUARI MÅNAD
 ?? FOTO: CHARLOTTE ÅRLING ?? OLIKA. Fyra av tio upplever sig inte vara trygga när de åker tunnelbana eller pendeltåg på kvällar och nätter. Bland kvinnor är andelen ännu större, visar SL:s senaste trygghetsm­ätning.
FOTO: CHARLOTTE ÅRLING OLIKA. Fyra av tio upplever sig inte vara trygga när de åker tunnelbana eller pendeltåg på kvällar och nätter. Bland kvinnor är andelen ännu större, visar SL:s senaste trygghetsm­ätning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden