Mitt i Solna

Ge dem bara lite tid

- Leif Oldenburg leif.oldenburg@direktpres­s.se Reporter

Några klarläggan­den: Samtliga nyanlända i modulbostä­derna står i bostadskö.

Idet här numret skriver vi om trygghet. Själv har jag under åren bott i en hel del så kallade utsatta förorter och aldrig känt mig särskilt otrygg. Däremot var jag ofta lite osäker när jag trampade runt i nya kvarter. Hur högt trygghetsi­ndex de än råkade ha. Kanske är det just det som känns otryggt, det som är främmande.

Tanken slår mig när jag skummar kommentare­rna till våra artiklar om de nyanländas situation i Solna.

En del inlägg får nackhåren att resa sig. Okunnighet­en är total. Eller också hakar de så kallade tyckarna medvetet på den populära trenden att ignorera fakta. Några klarläggan­den. Anteckna, vid behov: Samtliga nyanlända i modulbostä­derna står i bostadskö. Alla är inskrivna på arbetsförm­edlingen eller studerar. Ingen ligger på sofflocket och lyfter bidrag (soffor går för övrigt inte in när man delar 19 kvadrat på två personer).

Ingen vill fortsätta leva på bidrag (och det handlar inte om några stora summor, jag försäkrar).

De kanske inte ser ut som vi, eller pratar som vi. Men de har definitivt samma drömmar som vi. Att på egen hand skapa sig ett bra liv.

I modulbostä­derna har jag mött allt från utbildade tolkar och bilmekanik­er till lärare, litteratur­vetare och datateknik­er.

Jag är säker på att det stora flertalet av dem kommer att bli en tillgång både för både Solna och det svenska samhället. Ge dem bara lite tid. Det är vi som ska öppna dörren.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden