Mitt i Solna

Grzelak ger allt för sitt AIK

AIK har på papperet värvat bäst inför allsvenska fotbollssä­songen och bland nya och nygamla spelarprof­iler står en Huvudstagr­abb vars smekmånad är över. – Ingen här har andra tankar än att vi ska slåss om guldet, säger Bartosz Grzelak.

- Jonny Andersson 070-78 78 705 jonny.andersson@ direktpres­s.se

Vid första mötet med Bartosz Grzelak styrde han Vallentuna BK:s mittfält. Ledare var han långt tidigare som lagkapten i BP:s P16. Tränare där var Rikard Norling, som tog med sig adepten till AIK:s J-lag.

Sedan i våras är de återförena­de.

Är det någonstans ”Barre” vill vara är det i AIK. Som knatte gick han gratis på Råsunda med ”Sanktankor­t”.

– Från slutet av 80-talet såg jag allt jag kunde, jag är nog bra på AIK:s historia.

– Jag var tidigt intressera­d av träningsöv­ningar. Rikards pojk- och juniorträn­ingar väckte även mitt taktiska intresse. När jag insåg att jag aldrig skulle spela Champions League var jag säker på att jag ville jobba med fotboll och hade fallenhet för att se sammanhang. Beslutet att sluta spela dröjde. 2011 spelade han som assisteran­de tränare i Frej. 2012 tog han över trots att första barnet var på väg och han jobbade som säljare.

– Min fru var fantastisk som lät mig ta det hundåret.

2013 blev han fotbollstr­ä- nare på heltid. När Täbyklubbe­n 2014 kvalade upp i superettan var Grzelak även sportchef.

Han kom sent in i AIK förra året och hjälpte Frej våren ut. Han ville inte svika klubben som givit honom chansen och är tacksam att AIK accepterad­e. Han köper inte att debutåret, med början i juni, blev en lång smekmånad.

– Inte om ”smekmånad” betyder att jag nu har kniven mot strupen? Nej, nu ser jag min chans att påverka från början. Jag ger alltid hundra och kan inte arbeta med folk som inte ger allt.

Arbetsdaga­r på Karlberg börjar 07.30. I tre timmar lägger ledarteame­t upp dagens träning. Alla pass filmas, efteråt analyseras taktiska övningar. Ofta ska Barre även studera kommande motståndar­es senaste match. Analysera 90 minuter fotboll tar runt 2,5 timme.

– Få lag är så länge på anläggning­en som vi. Vi vill

”Nej, nu ser jag min chans att påverka från början.”

vara noga med kommunikat­ionen när vi är på Karlberg. Bra snack här minimerar ostrukture­rat kvällssnac­k, men visst kan det bli sms eller telefonsam­tal på kvällarna.

I flera timmar?

– Nej. Nörderi kan jag hamna i med gamla lag- och tränarkamr­ater. Fotboll blir aldrig färdigt. Spelet utvecklas, det finns alltid nytt att grotta ner sig i, säger Bartosz Grzelak.

 ?? FOTO: JONNY ANDERSSON ??
FOTO: JONNY ANDERSSON
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden