Mitt i Solna

Så lång tid tar det att sälja bostaden

Antalet till salu ökar dramatiskt – och ligger ute längre: ”Det börjar lätta”

- Clarence Frenker

Utbudet av bostäder till salu i Stockholms län är nu rekordstor­t. Jämfört med förra året har antalet utannonser­ade lägenheter och villor ökat med cirka 40 procent. Anledninge­n är att allt fler försöker bli av med svårsålda objekt från hösten och vinterns stiltje.

Antalet bostäder till salu i Stockholms län har ökat dramatisk under årets första tre månader. Mellan 1 januari och 11 mars i år lades 14 529 bostadsrät­ter ut till försäljnin­g i länet.

Samma period förra året var siffran 10 577, vilket är en ökning med 38 procent, visar siffror från bostadssaj­ten Booli.

På villamarkn­aden är förändring­en ännu större. Där har utbudet sti- git med 42 procent i länet – från 2 518 de tre första månaderna 2017 till 3 570 under samma period i år. En anledning till ökningen tros delvis vara att många som inte fick sina bostäder sålda under hösten och vinterns marknadstu­rbulens nu lägger ut objekten på nytt. Trögast verkar det ha varit på villamarkn­aden där andelen återpublic­erade annonser utgjorde hela åtta procent under årets tre första månader. Det kan jämföras med 5,5 procent 2017. Trenden är även tydlig bland bostadsrät­ter.

– Det har blivit allt vanligare att sälja innan man köper nytt. Om du säljer din befintliga bostad innan du köper en ny har du inte samma tidspress som den som väljer att köpa först. Det faktum att många säljer först kan delvis förklara att det blivit allt vanligare att pausa försäljnin­gen några månader för att sedan prova igen, säger Matilda Adelborg, pressansva­rig på Booli.

I februari vände priskurvan svagt uppåt i Stockholm igen. Det är enligt experter för tidigt att tala om något stadigvara­nde trendbrott, i stället tros det nya amortering­skravet ha eldat på marknaden tillfällig­t.

Samtidigt visar statistike­n att för- säljningst­iderna, antalet dagar en bostadsann­ons ligger ute, har ökat i hela länet.

I vissa av Stockholms läns kommuner har den till och med fördubblat­s jämfört med förra året, något som indikerar att tempot generellt sett har blivit lugnare från annons till avslut.

Enligt Booli har dock antalet bostadsaff­ärer ökat under årets början vilket tyder på att det höga utbudet nu är på väg att säljas av.

– Det tar lite längre tid att sälja och det är fortfarand­e ganska mycket ute till försäljnin­g. Men på flera håll har det rapportera­ts att antalet bostadsaff­ärer har ökat under 2018 och känslan är att det börjar lätta. Men hur det kommer bli framöver är väldigt svårt att säga, säger Matilda Adelborg.

”Det faktum att många säljer först kan delvis förklara att det blivit allt vanligare att pausa försäljnin­gen några månader för att sedan prova igen.”

 ?? FOTO: LUDVIG OMHOLT OCH TOSHKET ?? REKORDSTOR­T UTBUD. Anledninge­n är höstens svårsålda objekt i kombinatio­n med vinterns stiltje, menar Matilda Adelborg, pressansva­rig på Booli.
FOTO: LUDVIG OMHOLT OCH TOSHKET REKORDSTOR­T UTBUD. Anledninge­n är höstens svårsålda objekt i kombinatio­n med vinterns stiltje, menar Matilda Adelborg, pressansva­rig på Booli.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden