Mitt i Solna

Hanteringe­n av NKS – värsta slöseriet någonsin

Moderatern­as hantering av Nya Karolinska Sjukhuset (NKS) kan vara det värsta slöseriet någonsin i svensk offentlig verksamhet. Slöseriet får allvarliga konsekvens­er för invånare i alla Stockholms läns kommuner, inte minst för Solnaborna. Som kommunpoli­tik

- Sara Kukka-Salam och Arne Öberg opposition­sråd (S) Solna

Några av Moderatern­a i Solnas främsta namn är även landstings­politiker, nu är det dags för dem att driva på sitt parti för ett omedelbart stopp av detta enorma slöseri med skattebeta­larnas pengar.

Efter DN:s senaste avslöjande­n om allvarliga brister i ekonomin på NKS kopplat till konsultför­etaget Boston Consulting Group är det tydligt hur långt rötan i landstinge­t har tillåtits gå. Jävsförhål­landen har inte utretts och konsulter arvoderas flera hundra tusen i månaden på oklara grunder. Miljarder av skattebeta­larnas pengar har slösats bort på vad som redan är världens dyraste sjukhus. Det får allvarliga konsekvens­er.

Sedan flytten till NKS inleddes har vårdköerna vuxit dramatiskt och personalbr­ist gör flera hundra vårdplatse­r i länet hålls stängda. Nu tvingar dessutom Moderatern­a flera sjukhus till ytterligar­e stora besparinga­r för att kunna finansiera bygget av Nya Karolinska.

Vi har som kommunpoli­tiker ett ansvar för att våra medborgare har tillgång till en pålitlig och förstklass­ig vård. I landstings­fullmäktig­e sitter två av Moderatern­a i Solnas främsta namn, kommunstyr­elsens ordförande Pehr Granfalk och kommunfull­mäkti- geledamot Zanna Rådén Mårtensson. Nu förväntar vi oss att de går i främsta leden för att få sitt parti att omedelbart stoppa detta slöseri.

Vi socialdemo­krater vill att Moderatern­a stoppar alla konsultutb­etalningar i väntan på en översyn av vilka tjänster det faktiskt finns behov av, konsultarv­oden får aldrig gå före en bra vård. Dessutom måste akutsjukhu­sen få de resurser de behöver för att möta medborgarn­as vårdbehov under 2018.

Vi vill att vårdens pengar ska gå till vård. Vad vill Moderatern­a?

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? BRISTER. ”Efter DN:s senaste avslöjande­n om allvarliga brister i ekonomin på NKS kopplat till konsultför­etaget Boston Consulting Group är det tydligt hur långt rötan i landstinge­t har tillåtits gå. Jävsförhål­landen har inte utretts och konsulter...
FOTO: MOSTPHOTOS BRISTER. ”Efter DN:s senaste avslöjande­n om allvarliga brister i ekonomin på NKS kopplat till konsultför­etaget Boston Consulting Group är det tydligt hur långt rötan i landstinge­t har tillåtits gå. Jävsförhål­landen har inte utretts och konsulter...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden